In de studies van de huidige beschikbare vaccins (BioNTech/Pfizer en Moderna)is een kleine groep mensen getest die leven met hiv. Zij hebben geen ernstige bijwerkingen gemeld. Ondanks dat het in de studies om een kleine groep patiënten gaat, is ons advies je te laten vaccineren.
De enige redenen om je niet te laten vaccineren zijn:
- koorts op de dag van vaccinatie;
- een allergische reactie op een van de bestanddelen in het vaccin.
Voor meer informatie, zie de meest gestelde vragen op de site van de Hiv Vereniging. Als je aanvullende vragen hebt, neem dan contact op met je consulent.
Er worden geen levend verzwakte vaccins gebruikt, dus de huidige beschikbare vaccins kunnen gewoon worden gebruikt bij patiënten met een afweerstoornis zoals hiv. Ook als de arts verwacht dat de vaccinatie mogelijk minder effectief is doordat het afweersysteem minder goed werkt. Reden hiervoor is de ernst van de pandemie en meer risico op complicaties bij besmetting met het coronavirus.
Het maakt niet uit welke immuunstatus (aantallen witte bloedcellen in het afweersysteem) je hebt als je wordt opgeroepen voor vaccinatie. Op het moment van de oproep is het beter om een vaccinatie volgens de standaarddosering te krijgen, in plaats van te wachten op een hoger CD4-getal, waarbij het vaccin mogelijk effectiever is.
Vaccineren uitstellen is niet wenselijk; als je een vaccin aangeboden krijgt, is het advies om mee te gaan in de vaccinatieplanning van de Rijksoverheid, zie www.coronavaccinatie.nl.
Er zijn geen interacties bekend tussen de coronavaccins en hiv-medicatie.
Voor zover bekend hebben mensen met hiv geen grotere kans om het coronavirus op te lopen dan mensen zonder hiv. Internationale data laten tot nu toe zien dat er geen reden is om aan te nemen dat mensen met hiv eerder het coronavirus oplopen. Het advies voor mensen met hiv is dus om zich aan de gewone hygiënemaatregelen te houden.
Aanvullende maatregelen gelden alleen als je een onbehandelde hiv-infectie hebt, als je minder dan 200 CD4-cellen hebt of als je om een andere reden in een risicogroep valt.
Het is goed om je te realiseren dat de meeste mensen die COVID-19 krijgen geen of milde symptomen hebben. Een klein deel wordt heel ziek, van wie een deel overlijdt. Het is van tevoren niet te voorspellen hoe een infectie met het coronavirus bij iemand verloopt.
Internationale data laten tot nu toe zien dat er geen reden is om aan te nemen dat je zieker wordt van COVID-19 als je hiv hebt. Ook houdt de Hiv Vereniging bij welke data van mensen met hiv en COVID-19 gepubliceerd zijn. We blijven nieuwe artikelen over hiv en COVID-19 volgen. Als er nieuws is, delen we dit.
Er is dus voor zover bekend geen verschil in het verloop van COVID-19 bij mensen met hiv met een goede afweer en mensen zonder hiv. Mensen met hiv en een goede weerstand worden voor zover we weten niet zieker van COVID-19 dan mensen zonder hiv. Het is dus belangrijk dat je je hiv-medicatie volgens voorschrift neemt, zodat het virus onderdrukt blijft. In Nederland hebben veruit de meeste mensen met hiv een goedwerkende afweer door goede medicatie.
Een heel klein deel van de mensen met hiv in Nederland heeft geen goede afweer. Ze hebben dan weinig CD4-cellen, bijvoorbeeld minder dan 200. Mensen met hiv met een lage afweer kunnen zich minder goed wapenen tegen infecties van buitenaf. COVID-19 zou bij deze mensen dus ernstiger kunnen verlopen. Deze mensen vallen in de risicogroep voor het coronavirus. Ook mensen met een onbehandelde hiv-infectie vallen in de risicogroep.
Je kunt naast hiv ook een andere aandoening hebben, zoals COPD. Deze andere aandoening kan reden zijn dat je in een risicogroep valt. Mensen met een chronische aandoening aan de luchtwegen, een chronische hartaandoening, diabetes, een ernstige nieraandoening of een afweerstoornis (bijvoorbeeld na chemotherapie) hebben een grotere kans om (heel) ziek te worden van het coronavirus of hieraan te overlijden. Ook is hogere leeftijd een risicofactor (met name 70+). Hiernaast hebben rokers en mensen met overgewicht een grotere kans op een ernstiger verloop van COVID-19.
Maar dit wil niet zeggen dat mensen met een lage afweer of mensen die in een risicogroep vallen sowieso COVID-19 krijgen of hier heel ziek van worden. Er is alleen over het algemeen gesproken een grotere kans.
Bron: www.hivvereniging.nl, 06-01-2021