Bewegen en obesitas

Om uiteindelijk een gezond gewicht te bereiken, is lichaamsbeweging essentieel. Fysiotherapeut Peter Dekkers geeft je de volgende tips. 

Tips 

Fysiotherapeut Peter Dekkers“Bewegen moet vooral prettig zijn!”, aldus Peter. “Zoek iets dat bij je past, dan is de kans van slagen het grootst.” Ook wandelen draagt bij aan je gezondheid. Beweeg je niet graag alleen? Of zoek je een beweegmaatje? Bespreek dat in je vriendenkring of met andere patiënten. Er zijn vast meer mensen in jouw omgeving die graag (meer) willen bewegen. Als je door lichamelijke klachten toch liever begeleid gaat trainen, is fysiofitness een goed idee. Zelfs als je weinig tijd hebt, zijn er mogelijkheden. Neem een abonnement op de OV-fiets in plaats van de bus. Of kies voor een activiteit die relatief weinig tijd kost zoals de Milon Cirkel. Dat is een work-out van slechts 35 minuten waarbij je op apparaten zowel kracht als conditie traint op je eigen niveau.

"Stel bewegen niet uit tot na de operatie. Breng vooral structuur aan in het bewegen, zodat je na de operatie beter in je ritme komt. Bovendien ga je fitter de operatie in.”

 


meer bewegen doe je zo

Een onderdeel van het traject rond de bariatrische operatie is het streven naar een gezonde levensstijl op het gebied van bewegen. Veel patiënten ervaren naast overgewicht ook andere belemmeringen ten aanzien van bewegen. Voor veel van deze belemmeringen bestaat echter wel een oplossing. De fysiotherapeut van het Obesitas Centrum zal je hier in adviseren.

Ik ga liever niet alleen”

Benoem het in de vrienden- of familiekring. Er zijn vast meer mensen in jouw omgeving die graag (meer) zouden willen gaan bewegen maar dit niet graag alleen oppakken. Sommige werkgevers bieden de mogelijkheid om in de regio met korting te sporten. Bespreek dit eens met een collega.

Er bestaan daarnaast diverse websites waar mensen in contact kunnen komen met een beweegmaatje. Dit kan op basis van postcode, leeftijd en het soort activiteit. Kijk eens op de websites jouwbeweegmaatje.nl of sportpartner.nl

Ik heb geen tijd!”

Een fulltimebaan, het gezin of mantelzorg kan ervoor zorgen dat sporten er bij in schiet. Bewegen hoeft echter niet altijd (veel) meer tijd te kosten. Kijk of je bewegen kunt combineren. Neem op het station de OV-fiets in plaats van de bus, probeer na het avondeten een kwartiertje te gaan wandelen of download een 7-minute work-out app. Van deze app bestaan diverse varianten waarbij in dagelijks 7 minuten verschillende spiergroepen aan bod komen. Op sommige werkplekken is het mogelijk om tijdens de lunchpauze te wandelen.

Lukt het toch om 35 minuten vrij te maken? Dan is de Milon cirkle wellicht een inspannend alternatief. Bij de Milon cirkle train je zowel kracht als conditie gedurende 35 minuten per sessie.

“De sportschool is niets voor mij”

Er zijn genoeg alternatieven. Voor mensen die niet graag gaan fitnessen, liever buiten sporten of juist voor meer uitdaging gaan, zijn er allerlei mogelijkheden in de open lucht. 

Op de website www.beterinhetgroen.nl staan diverse buitenactiviteiten. Op basis van postcode kun je diverse (beweeg)activiteiten selecteren zoals yoga en tai chi. Voor mensen die al actief zijn en graag voor meer uitdaging gaan is bijvoorbeeld bootcamp een uitdagende manier om conditie en spierkracht te trainen op een afwisselende manier.

Houd je van wandelen? In de gemeente Tilburg bestaat de app: wandelen in de wijk. In deze app staan vanuit diverse centra wandelroutes uitgestippeld. Wil je toch liever wandelen in groepsverband en tegelijkertijd oefeningen doen om je spierkracht te behouden? Overweeg dan eens wandelfit.

“Een sportabonnement is voor mij op dit moment niet haalbaar”
Ook zonder abonnement of materialen is het mogelijk om voldoende te bewegen.. Wil je toch graag effectief trainen om je spierkracht te behouden? Kijk dan eens in de App-store bij de ‘Dagelijks trainingen’ app, 7 minute training app of 30 days-app. Ook op youtube kun je veel inspiratie halen. De website allesoversport.nl van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport heeft ook een eigen youtube-kanaal. Kijk eens of je een van de 25 spierversterkende oefeningen kunt uitvoeren. 

Misschien is het toch haalbaar? De gemeente Tilburg heeft een meedoenregeling. Voor inwoners uit Tilburg met een inkomen onder een vastgestelde grens bestaat de mogelijkheid om een beweegactiviteit te ondernemen. Kijk op https://www.meedoentilburg.nl/ of je in aanmerking komt en voor welke activiteiten je de meedoenregeling in kunt zetten.

“Ik heb lichamelijke klachten en heb behoefte aan begeleiding”

Veel fysiotherapiepraktijken bieden een vorm van medische fitness of fysiofitness aan. Op deze manier kun je in een klein groepje onder begeleiding van een fysiotherapeut werken aan je persoonlijke doelen. Met aandacht voor je klachten. Wist je dat oefentherapie bij heup- en knieartrose kan zorgen voor minder pijnklachten? Vraag naar de mogelijkheden bij de fysiotherapeut of gezondheidscentrum in de buurt.

Bij gewrichtsklachten of spierpijnklachten zoals bij fibromyalgie kan bewegen in water een goed alternatief zijn. De meeste zwembaden bieden verschillende watersporten aan. Denk aan aquarobics en aquajoggen. Bij reumatische klachten bestaat er in sommige gemeentes ook de mogelijkheid om te zwemmen in warmer water. Vraag bij het zwembad in de buurt naar de mogelijkheden.

“Als ik na een lange werkdag na het avondeten eenmaal op de bank zit, ga ik deur niet meer uit”

Als je eenmaal in de bank zit kan het uitdagend zijn om alsnog te gaan sporten. Soms kan bewegen je echter juist meer energie geven. Probeer het anders over een andere boeg te gooien. Vaak bieden zwembaden de mogelijkheid om al om 07.00 uur ‘s morgens aan vroege vogel zwemmen te doen. Of kies een sportschool in de buurt van je werk en ga een half uurtje sporten nog voordat je naar huis gaat. Lekker je hoofd leeg maken na een lange werkdag.

Beweegapps

Er zijn diverse websites waar mensen die een beweegmaatje zoeken met elkaar in contact kunnen komen. Dat kan op basis van postcode, leeftijd en het soort activiteit. Kijk eens op jouwbeweegmaatje.nl of sportpartner.nl. Houd je van wandelen? In de gemeente Tilburg bestaat de app: ‘wandelen in de wijk’. In deze app staan diverse wandelroutes uitgestippeld. 

Wil je toch liever thuis trainen? Dan is zijn de apps ‘Workouts voor thuis’, ‘Dagelijks trainingen’ of ‘7 minuten workout’ de moeite waard om uit te proberen. Ook op YouTube doe je inspiratie op met filmpjes van personal trainers. Het kanaal ‘Optima Vita’ heeft bijvoorbeeld beginnerstrainingen. 

Meer weten?

Heb je vragen over bewegen?, neem dan contact op met een van de fysiotherapeuten van het Obesitas Centrum.