Obesitas Centrum

ETZ TweeSteden
Direct nummer
(013) 221 01 20
Openingstijden
ma t/m vrij 8.30-17.00
Route
24

Alleen voor post-operatieve afspraken; voor alle andere zaken bel met locatie Waalwijk

ETZ Waalwijk
Direct nummer
(013) 221 74 19
Openingstijden
ma t/m vrij 8.30-17.00
Route
Nummer 30

Heb je ernstig overgewicht en lukt het niet om zelf of met hulp van anderen af te vallen? Het Obesitas Centrum staat dan voor jou klaar. Samen met een vakkundig team van zorgprofessionals begeleiden we jou. We zijn professionele maatjes die dichtbij je staan in je weg naar een gezond gewicht en een gezonde levensstijl. Het Obesitas Centrum is gevestigd op locaties TweeSteden en Waalwijk. 

In dit gedeelte bevindt zich een video. Die is niet zichtbaar omdat de cookies (nog) niet zijn geaccepteerd. Bekijk ons cookiebeleid.


Met ons vakkundige en gespecialiseerde team gaan we verder dan opereren en nacontroles. Je wordt na een uitgebreide screening meerdere jaren intensief begeleid door diëtisten, psychologen, chirurgen, internisten, fysiotherapeuten en verpleegkundig specialisten. Deze professionele maatjes staan dichtbij jou. Zij geven je uitgebreide voorlichting, medische zorg en psychologische begeleiding bij het veranderen van je levensstijl. 

Ook stimuleren we jouw naaste vrienden en familie zoveel mogelijk om een maatje te zijn. Uiteindelijk moet jij het zelf doen, maar daarbij kan je wel alle steun gebruiken. Samen bereiken we de beste resultaten en zorgen we ervoor dat jij je weer goed voelt in je eigen lichaam. Het Obesitas Centrum biedt de ETZ Behandelwijzer aan.

 


 

Wat is obesitas?

Obesitas is extreem overgewicht. Het is een chronische ziekte, waarbij er sprake is van een zeer grote vetopstapeling in het lichaam. Met extreem overgewicht loop je meer risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes, ademhalingsstoornissen en slijtage van gewrichten.

Ruim 10 procent van de Nederlandse bevolking heeft obesitas. Afvallen met extreem overgewicht is vaak moeilijk. Je levensstijl aanpassen doe je niet van de ene op de andere dag. Een operatie kan een hulpmiddel zijn om op een gezond gewicht te komen en daarmee een gezonde levensstijl te behouden.

Oorzaken van obesitas

 • energierijk voedsel
 • verkeerde eetgewoonten
 • beperkte lichaamsbeweging en zittende levensstijl
 • onderliggende ziekte
 • eetbuistoornis
 • psychische oorzaken zoals stress
 • te weinig slaap
 • genetische aanleg of erfelijkheid
 • bepaalde geneesmiddelen
Hoe werkt het Obesitas Centrum?

Wanneer kom ik in aanmerking voor een operatie?

Als je tussen de 18 en 65 jaar oud bent en een Body Mass Index (BMI) van meer dan 40 hebt of een BMI tussen de 35 en 40 in combinatie met een andere aandoening die veroorzaakt wordt door je overgewicht (bijvoorbeeld OSAS, arthrose, hypertensie of diabetes), kun je in aanmerking komen voor een operatie om van je obesitas af te komen.

Klaar voor een nieuwe start?

Wil je graag jouw levensstijl veranderen en zie je een bariatrische operatie (een operatie ter behandeling van overgewicht) als hulpmiddel? Neem dan eerst contact op met je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar het Obesitas Centrum. Met de verwijzing van je huisarts kun je een afspraak maken voor het screeningsspreekuur.

Screeningsspreekuur

Tijdens het screeningsspreekuur zie je op één dag de internist of verpleegkundig specialist, diëtist en psycholoog op locatie Waalwijk.

 • De internist of verpleegkundig specialist beoordeelt of je door een operatie gezonder kan worden. Daarnaast bekijkt hij of er redenen zijn om niet te opereren of dat er lichamelijke afwijkingen of ziektes zijn die behandeld moeten worden voor je een eventuele bariatrische operatie kunt ondergaan. Je krijgt een lichamelijk onderzoek en een functieonderzoek. Dit functieonderzoek bestaat voor patiënten boven de 35 jaar uit een hartfilmpje en soms een longfunctieonderzoek. Het gesprek met de internist duurt dertig minuten
 • De diëtist vraagt je naar je voedingspatroon, eetgewoonten, de ontwikkeling van je gewicht en je lijnverleden. Het doel van dit gesprek is om te zien of er voor, tijdens of na een bariatrische operatie een indicatie is voor begeleiding door de diëtist. Op basis van dit gesprek bekijken we ook welke eventuele operatie het beste bij je past. Het gesprek met de diëtist duurt 45 minuten.
 • De psycholoog staat stil bij je eetgewoontes, knelpunten of valkuilen in het huidige eetgedrag en andere problemen waar je op dit moment mee zit. Het doel van dit gesprek is om te zien of er voor, tijdens of na een bariatrische operatie een indicatie is voor psychologische behandeling. Soms is het nodig om aanvullende informatie op te vragen bij eerdere of huidige psychologische behandelaars, voordat we een goed behandeladvies kunnen geven. Het gesprek met de psycholoog duurt 45 minuten.

Na afloop van je eerste bezoek in het Obesitas Centrum vindt er een teambespreking plaats waarin de diëtist, internist, verpleegkundig specialist en psycholoog samen tot een behandeladvies komen. De internist vertelt jou dit advies in een persoonlijk gesprek of een telefonische afspraak.
 

Wie behandelen jou?

Samen werken we aan buitengewone zorg. Met jou en een groot en ervaren team van zorgverleners die je begeleiden vanuit verschillende disciplines. Door al onze expertises te bundelen, kunnen we jou het beste ondersteunen. In het Obesitas Centrum werkt een multidisciplinair team van internisten, diëtisten, psychologen, chirurgen, verpleegkundig specialisten en fysiotherapeuten samen. Zij helpen je om jouw gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.

Internist

De internisten beoordelen of een operatie zinvol is. Ze kijken of er redenen zijn om niet te opereren of dat eerst bepaalde zaken verder uitgezocht moeten worden. Ook besteden ze aandacht aan het medicatiegebruik. Tot het onderzoek van de internist behoren onder meer een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, longfunctieonderzoek en een hartfilmpje.

Diëtist

De diëtisten begeleiden je zowel voor als na de operatie naar een gezonde manier van eten en drinken.

Meer informatie over de afdeling Diëtetiek.

Psycholoog

De psychologen kijken of je hulp nodig hebt om de aanpassingen in eetgedrag, bewegingsgedrag en leefstijl succesvol te laten verlopen. Je kunt zowel voor als na de operatie een beroep doen op de psycholoog.

Chirurg

De chirurgen voeren de operatie uit en begeleiden jou, samen met de verpleegkundig specialist, in de vijf jaar na de operatie.

Verpleegkundig specialist

De verpleegkundig specialist is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in een specifiek aandachtsgebied. De verpleegkundig specialisten zijn zowel bij het eerste bezoek als de controles na de operatie actief bij jouw behandeling betrokken.

Fysiotherapeut

De fysiotherapeuten zien jou zowel voor als na de operatie en zijn een maatje op weg naar plezierig bewegen.

Meer informatie over de afdeling Fysiotherapie.
 

 • Alle behandelaren vind je hieronder onder de tab 'ZORGTEAM'

M. Bruins Slot

internist-endocrinoloog

Marieke de Cock

Diëtist, MSc Nutrition and Health

Bariatrie

Peter Dekkers

Fysiotherapeut

Osteoporosepoli, TENS, bariatrie (obesitas), Interne Geneeskunde, Oncologie, Geriatrie, longziekten

M. Engelbert

verpleegkundig specialist Bariatrie

dr. K.W.A. Göttgens

Gastro-intestinaal chirurg, Fellow

Minimaal invasieve chirurgie voor de dikke darm en endeldarm, bariatrische chirurgie, proctologie. Voor elke patiënt een specifieke behandeling

D.W.P.M. van den Heuvel

Basispsycholoog i.o. gezondheidszorgpsycholoog

Ik vind voldoening in het ondersteunen van patiënten die in moeilijke en kwetsbare tijden verkeren. De relatie tussen mentale en fysieke gezondheid heeft mijn interesse.

Esther van der Hoorn

Psychologisch medewerker

Ik ben psychologisch medewerker/cognitief gedragstherapeutisch werker in het ETZ, op locaties ETZ TweeSteden en Waalwijk.

Margot ter Horst

Diëtist

Maag-, Darm- en Leverchirurgie, Bariatrie

Ciel Horsten

Diëtist

Bariatrie

Dick de Kok

Fysiotherapeut, manueel therapeut

Orthopedische klachten, Chirurgie, obesitas, hartrevalidatie

dr. B.S. Langenhoff

Gastro-intestinaal chirurg

Slokdarm-, darm- en maagchirurg. De uitdaging van het helpen en begeleiden van patiënten in een motiverend team van specialisten inspireert.

dr. I.S. Martijnse

Gastro-intestinaal chirurg

Gespecialiseerd in de minimaal invasieve chirurgie. Kwalitatief hoogstaande zorg met aandacht voor de patiënt.

dr. R. Matthijsen

Gastro-intestinaal chirurg

Met een persoonlijke benadering en direct handelen tijdens een operatie help ik mensen tijdens een vaak moeilijke periode uit hun leven.

dr. J.K. Olijhoek

Internist-vasculair geneeskundige

Jamie Paling

Fysiotherapeut

Orthopedie, hartrevalidatie, OLK (onbegrepen lichamelijke klachten), Interne Geneeskunde

Natascha Raeijmaekers

Diëtist

Bariatrie

Mariska van Rijswijk

Diëtist

Bariatrie, Maag-, Darm- en Leverchirurgie

Geke Snelders

Fysiotherapeut

Klinisch fysiotherapeut op alle afdelingen, hartrevalidatie, bariatrie (obesitas).

D.J.A.M. Tak

Klinisch psycholoog

E. Waizy

Internist

“Met een duidelijke diagnose, juiste behandeling en een klachtenvrije patiënt ben ik het meest blij natuurlijk.”

dr. D.K. Wasowicz-Kemps

Gastro-intestinaal chirurg

Minimaal invasieve chirurg voor de dikke darm en endeldarm, bariatrische chirurgie, proctologie. Iedere patiënt verdient aandacht en een specifieke behandeling

E.M.M. de Werdt

Gezondheidszorgpsycholoog

Mensen ondersteunen om het juiste spoor weer te bewandelen, is wat ik ambieer

M. van der Wielen

Gezondheidszorgpsycholoog

Ik ondersteun mensen graag bij het omgaan met angst en somberheid ten gevolge van ziekte, lichamelijke klachten en andere ingrijpende gebeurtenissen.

K.J.A. Wolvetang

Basispsycholoog

Ik geniet ervan om samen te werken met de patiënt aan het herstel van zijn/haar psychologische balans, met als extra uitdaging de interactie tussen lichaam en geest.