Obesitas Centrum

ETZ Waalwijk
Direct nummer
(013) 221 03 10
Openingstijden
ma t/m vrij 8.30-17.00
Route
Nummer 30

Heb je ernstig overgewicht en lukt het niet om zelf of met hulp van anderen af te vallen? Een bariatrische ingreep (een operatie ter behandeling van overgewicht) kan helpen. Het Obesitas Centrum staat voor jou klaar. Samen met een vakkundig team van zorgprofessionals begeleiden we jou en doen we er alles aan om een optimaal resultaat te bereiken. We zijn professionele maatjes die dichtbij je staan in je weg naar een gezond gewicht en een gezonde levensstijl. 

In het Obesitas Centrum helpt een bariatrisch team bijna 500 patiënten per jaar om van het overgewicht af te komen. Hoe ziet zo'n behandeling eruit? Wat kan ik verwachten? Wanneer kom ik in aanmerking voor een operatie? Deze en andere vragen worden in de onderdelen hieronder beschreven. 

De behandeling - van screening tot nazorg

In de afbeelding hieronder zie je in het kort hoe een behandeling bij het Obesitas Centrum eruit kan zien.

Klik op de afbeelding om de volledige afbeelding te zien.


 

Wat is obesitas?

Obesitas is extreem overgewicht. Het is een chronische ziekte, waarbij er sprake is van een zeer grote vetopstapeling in het lichaam. Met extreem overgewicht loop je meer risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes, ademhalingsstoornissen en slijtage van gewrichten.

Ruim 10 procent van de Nederlandse bevolking heeft obesitas. Afvallen met extreem overgewicht is vaak moeilijk. Je levensstijl aanpassen doe je niet van de ene op de andere dag. Een operatie kan een hulpmiddel zijn om op een gezond gewicht te komen en daarmee een gezonde levensstijl te behouden.

Oorzaken van obesitas

 • energierijk voedsel
 • verkeerde eetgewoonten
 • beperkte lichaamsbeweging en zittende levensstijl
 • onderliggende ziekte
 • eetbuistoornis
 • psychische oorzaken zoals stress
 • te weinig slaap
 • genetische aanleg of erfelijkheid
 • bepaalde geneesmiddelen

Gevolgen van obesitas

Overgewicht zorgt ook voor veel psychologische en sociale problemen. Veel voorkomende klachten zijn gevoelens van somberheid en schaamte. Daardoor trekken mensen met ernstig overgewicht zich vaak terug uit sociale activiteiten, zoals feestjes en bijeenkomsten, omdat zij op die gelegenheden bijvoorbeeld niet meer durven te eten.

Ook vermijden zij bijvoorbeeld zwembaden, sportscholen en pashokjes in winkels uit angst voor negatieve reacties op hun uiterlijk. Het gevolg kan zijn dat mensen met ernstig overgewicht in een sociaal isolement raken. Dan kunnen psychologische en lichamelijke problemen toenemen. De kwaliteit van leven neemt af.

Hoe werkt het Obesitas Centrum?

Wanneer kom ik in aanmerking voor een operatie?

Als je tussen de 18 en 65 jaar oud bent en een Body Mass Index (BMI) van meer dan 40 hebt of een BMI tussen de 35 en 40 in combinatie met een andere aandoening die veroorzaakt wordt door je overgewicht (bijvoorbeeld OSAS, arthrose, hypertensie of diabetes), kun je in aanmerking komen voor een operatie om van je obesitas af te komen.

Klaar voor een nieuwe start?

Wil je graag jouw levensstijl veranderen en zie je een bariatrische operatie (een operatie ter behandeling van overgewicht) als hulpmiddel? Neem dan eerst contact op met je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar het Obesitas Centrum. Met de verwijzing van je huisarts kun je een afspraak maken voor het screeningsspreekuur.

Screeningsspreekuur

Tijdens het screeningsspreekuur zie je op één dag de internist of verpleegkundig specialist, diëtist en psycholoog op locatie Waalwijk.

 • De internist of verpleegkundig specialist beoordeelt of je door een operatie gezonder kan worden. Daarnaast bekijkt hij of er redenen zijn om niet te opereren of dat er lichamelijke afwijkingen of ziektes zijn die behandeld moeten worden voor je een eventuele bariatrische operatie kunt ondergaan. Je krijgt een lichamelijk onderzoek en een functieonderzoek. Dit functieonderzoek bestaat voor patiënten boven de 35 jaar uit een hartfilmpje. Het gesprek met de internist duurt dertig minuten
 • De diëtist vraagt je naar je voedingspatroon, eetgewoonten, de ontwikkeling van je gewicht en je lijnverleden. Het doel van dit gesprek is om te zien of er voor, tijdens of na een bariatrische operatie een indicatie is voor begeleiding door de diëtist. Op basis van dit gesprek bekijken we ook welke eventuele operatie het beste bij je past. Het gesprek met de diëtist duurt 45 minuten.
 • De psycholoog staat stil bij je eetgewoontes, knelpunten of valkuilen in het huidige eetgedrag en andere problemen waar je op dit moment mee zit. Het doel van dit gesprek is om te zien of er voor, tijdens of na een bariatrische operatie een indicatie is voor psychologische behandeling. Soms is het nodig om aanvullende informatie op te vragen bij eerdere of huidige psychologische behandelaars, voordat we een goed behandeladvies kunnen geven. Het gesprek met de psycholoog duurt 45 minuten.

Na afloop van je eerste bezoek in het Obesitas Centrum vindt er een teambespreking plaats waarin de diëtist, internist, verpleegkundig specialist en psycholoog samen tot een behandeladvies komen. De internist vertelt jou dit advies in een persoonlijk gesprek of een telefonische afspraak.
 

Wie behandelen jou?

Samen werken we aan buitengewone zorg. Met jou en een groot en ervaren team van zorgverleners die je begeleiden vanuit verschillende disciplines. Door al onze expertises te bundelen, kunnen we jou het beste ondersteunen. In het Obesitas Centrum werkt een multidisciplinair team van internisten, diëtisten, psychologen, chirurgen, verpleegkundig specialisten en fysiotherapeuten samen. Zij helpen je om jouw gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.

Internist

De internisten beoordelen of een operatie zinvol is. Ze kijken of er redenen zijn om niet te opereren of dat eerst bepaalde zaken verder uitgezocht moeten worden. Ook besteden ze aandacht aan het medicatiegebruik. Tot het onderzoek van de internist behoren onder meer een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, longfunctieonderzoek en een hartfilmpje.

Diëtist

De diëtisten begeleiden je zowel voor als na de operatie naar een gezonde manier van eten en drinken.

Meer informatie over de afdeling Diëtetiek.

Psycholoog

De psychologen kijken of je hulp nodig hebt om de aanpassingen in eetgedrag, bewegingsgedrag en leefstijl succesvol te laten verlopen. Je kunt zowel voor als na de operatie een beroep doen op de psycholoog.

Chirurg

De chirurgen voeren de operatie uit en begeleiden jou, samen met de verpleegkundig specialist, in de vijf jaar na de operatie.

Verpleegkundig specialist

De verpleegkundig specialist is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in een specifiek aandachtsgebied. De verpleegkundig specialisten zijn zowel bij het eerste bezoek als de controles na de operatie actief bij jouw behandeling betrokken.

Fysiotherapeut

De fysiotherapeuten zien jou zowel voor als na de operatie en zijn een maatje op weg naar plezierig bewegen.

Meer informatie over de afdeling Fysiotherapie.
 

 • Alle behandelaren vind je hieronder onder de tab 'ZORGTEAM'

M. Bruins Slot

internist-endocrinoloog

Marieke de Cock

Diëtist, MSc Nutrition and Health

Bariatrie

Peter Dekkers

Fysiotherapeut

Osteoporosepoli, TENS, bariatrie (obesitas), Interne Geneeskunde, Oncologie, Geriatrie, longziekten

Miranda Engelbert

Verpleegkundig specialist bariatrie

Ik ben als verpleegkundig specialist bariatrie betrokken bij de intake en het voortraject van de bariatrische chirurgie.

D.W.P.M. van den Heuvel

Basispsycholoog i.o. gezondheidszorgpsycholoog

Ik vind voldoening in het ondersteunen van patiënten die in moeilijke en kwetsbare tijden verkeren. De relatie tussen mentale en fysieke gezondheid heeft mijn interesse.

Esther van der Hoorn

Psychologisch medewerker

Ik ben psychologisch medewerker/cognitief gedragstherapeutisch werker in het ETZ, op locaties ETZ TweeSteden en Waalwijk.

Margot ter Horst

Diëtist

Maag-, Darm- en Leverchirurgie, Bariatrie

Ciel Horsten

Diëtist

Bariatrie

Dick de Kok

Fysiotherapeut, manueel therapeut

Orthopedische klachten, Chirurgie, obesitas, hartrevalidatie

dr. B.S. Langenhoff

Gastro-intestinaal chirurg

Slokdarm-, darm- en maagchirurg. De uitdaging van het helpen en begeleiden van patiënten in een motiverend team van specialisten inspireert.

dr. I.S. Martijnse

Gastro-intestinaal chirurg

Gespecialiseerd in de minimaal invasieve chirurgie. Kwalitatief hoogstaande zorg met aandacht voor de patiënt.

dr. R. Matthijsen

Gastro-intestinaal chirurg

Met een persoonlijke benadering en direct handelen tijdens een operatie help ik mensen tijdens een vaak moeilijke periode uit hun leven.

Jamie Paling

Fysiotherapeut

Orthopedie, hartrevalidatie, OLK (onbegrepen lichamelijke klachten), Interne Geneeskunde

Natascha Raeijmaekers

Diëtist

Bariatrie

Mariska van Rijswijk

Diëtist

Bariatrie, Maag-, Darm- en Leverchirurgie

Geke Snelders

Fysiotherapeut

Klinisch fysiotherapeut op alle afdelingen, hartrevalidatie, bariatrie (obesitas).

D.J.A.M. Tak

Klinisch psycholoog

Ik wil zorg geven die er voor u toe doet: met het multidisciplinaire behandelteam wil ik een bijdrage leveren om u beter maken. Ik ontmoet u graag om u verder te helpen!

J.E.M. (Janneke) Videler-Bal

Gezondheidszorgpsycholoog

Gezondheidszorgpsycholoog kind en jeugd, gespreks- en testdiagnostiek, behandeling aan kind, ouders en gezin.

E. Waizy

Internist

“Met een duidelijke diagnose, juiste behandeling en een klachtenvrije patiënt ben ik het meest blij natuurlijk.”

dr. D.K. Wasowicz-Kemps

Gastro-intestinaal chirurg

Minimaal invasieve chirurg voor de dikke darm en endeldarm, bariatrische chirurgie, proctologie. Iedere patiënt verdient aandacht en een specifieke behandeling

E.M.M. de Werdt

Gezondheidszorgpsycholoog

Mensen ondersteunen om het juiste spoor weer te bewandelen, is wat ik ambieer

M. van der Wielen

Gezondheidszorgpsycholoog

Ik ondersteun mensen graag bij het omgaan met angst en somberheid ten gevolge van ziekte, lichamelijke klachten en andere ingrijpende gebeurtenissen.

K.J.A. Wolvetang

Basispsycholoog

Ik geniet ervan om samen te werken met de patiënt aan het herstel van zijn/haar psychologische balans, met als extra uitdaging de interactie tussen lichaam en geest.

Fysiotherapeuten

Peter Dekkers

Fysiotherapeut

Osteoporosepoli, TENS, bariatrie (obesitas), Interne Geneeskunde, Oncologie, Geriatrie, longziekten

Dick de Kok

Fysiotherapeut, manueel therapeut

Orthopedische klachten, Chirurgie, obesitas, hartrevalidatie

Jamie Paling

Fysiotherapeut

Orthopedie, hartrevalidatie, OLK (onbegrepen lichamelijke klachten), Interne Geneeskunde

Geke Snelders

Fysiotherapeut

Klinisch fysiotherapeut op alle afdelingen, hartrevalidatie, bariatrie (obesitas).