Dagbehandeling

Dagbehandeling

ETZ TweeSteden
Direct nummer
(013) 221 55 16
Openingstijden
vanwege corona geldt een aangepaste bezoekregeling (normaal 14.00 - 20.00 uur)
Route
89

Behandelingen en operaties waarbij slechts korte verpleegkundige nazorg nodig is, vinden plaats op de Dagbehandeling. Op de afdeling Dagbehandeling worden patiënten opgenomen voor een dag of een aantal uren. De afdeling Dagbehandeling vind je op locatie ETZ TweeSteden . Wij staan voor zorgzaamheid en professionaliteit en doen ons uiterste best om jouw verblijf zo prettig mogelijk te maken.

Goed voorbereid naar de Dagbehandeling!

Hoe ziet een dagopname er uit? En hoe kun je je het beste voorbereiden? Bekijk de voorlichtingsfilm!

In dit gedeelte bevindt zich een video. Die is niet zichtbaar omdat de cookies (nog) niet zijn geaccepteerd. Bekijk ons cookiebeleid.

Verpleegkundig spreekuur dagbehandeling

Aansluitend aan het bezoek bij de anesthesioloog verwachten wij je op het verpleegkundig spreekuur van de Dagbehandeling (op locatie ETZ TweeSteden, eerste verdieping, route 89).
 
Tijdens het verpleegkundig spreekuur heb je een intakegesprek met een verpleegkundige van de Dagbehandeling. Deze bespreekt met jou de gang van zaken rond de opname en geeft je de informatie die nodig is om goed voorbereid naar het ziekenhuis te komen. Daarnaast checkt zij of de nazorg thuis geregeld is. Je kunt tijdens dit gesprek al je vragen stellen.
 
Wanneer je bij de anesthesioloog bent geweest, word je ook verwacht op het verpleegkundig spreekuur. Je kunt voor het maken van een afspraak voor het intakegesprek telefonisch contact opnemen met de verpleegkundige van het verpleegkundig spreekuur. Deze is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer (013) 465 57 39. Je kunt ook zonder afspraak binnenlopen.
 
Wanneer je niet in de gelegenheid bent om langs te komen, kan de intake telefonisch worden afgenomen. Je moet hiervoor zelf contact opnemen met de verpleegkundige van het verpleegkundig spreekuur.

Voorbereiding

Als je aan je knie en/of enkel wordt behandeld, moet je vóór de opname voor krukken zorgen. Dit kun je regelen via de thuiszorg of een orthopedisch instrumentmaker die ze verhuurt. De kleur van je huid geeft belangrijke informatie over uw gezondheidstoestand, gebruik dus geen make-up of nagellak. Neem voordat je naar het ziekenhuis komt een douche of een bad.

Zorg ervoor dat je op de dag van opname aan de verpleegkundige een telefoonnummer doorgeeft van een contactpersoon, die op de opnamedag bereikbaar is. Omdat je maar kort op de Dagbehandeling blijft, is er geen bezoekuur. Ook mag er geen begeleider bij je blijven.

Wat brengt u mee?

Wanneer je medicatie gebruikt, moet je deze samen met een recente medicijnenlijst van de apotheek meenemen. We hebben niet veel kastruimte, dus neem geen waardevolle dingen mee. Iets om te lezen kan natuurljik wel. Waardevolle papieren, geld en sieraden laat je thuis, want de kast kan niet op slot.

DagOpname ETZ Tilburg

Een medewerker van de Dagbehandeling belt je één werkdag voor je afspraak. Heb je om 17.00 uur nog niks gehoord, neem dan zelf contact op met de afdeling (013) 221 55 16. Je hoort dan hoe laat je de volgende dag aanwezig moet zijn.

Dag van de behandeling

Meld je op tijd op de afdeling Dagbehandeling. Een verpleegkundige informeert je over de gang van zaken rondom de operatie of het onderzoek en over de afdeling.

Het tijdstip waarop je wordt geholpen, ligt vooraf niet strikt vast. Dit is afhankelijk van het operatieprogramma van die dag. Het is dus mogelijk dat je enige tijd moet wachten, voordat je wordt geholpen.

Voor de behandeling krijg je een operatiehemd aan. Soms krijg je medicatie als voorbereiding op de operatie. Eventuele gebitsprothesen en contactlenzen moeten in geval van algehele verdoving (narcose) worden verwijderd. Bij een gedeeltelijke verdoving mag je deze inhouden. Als je contactlenzen of een gebitsprothese hebt, neem dan het lenzendoosje of gebitbakje mee. 

Vervolgens word je in een bed naar de operatiekamer gereden waar je verder wordt voorbereid op de operatie. Als je algehele narcose krijgt, brengt de anesthesioloog je in slaap met een injectie. Bij plaatselijke verdoving wordt alleen een deel van het lichaam tijdelijk gevoelloos gemaakt.

Na de ingreep brengt men je naar de uitslaapkamer. Daar blijf je totdat de anesthesioloog vindt dat je weer naar de afdeling Dagbehandeling kunt. Op de Dagbehandeling voeren we een paar controles uit en krijg je, afhankelijk van hoe je je voelt, wat te eten of te drinken.

Na de behandeling

Vanwege de nawerking van de verdoving is het niet verstandig om op eigen gelegenheid het ziekenhuis te verlaten, ook niet met het openbaar vervoer. Het is de eerste 24 uur na de operatie niet toegestaan aan het verkeer deel te nemen. Zorg er daarom voor dat je wordt opgehaald.

Het kan voorkomen dat de behandelend specialist vindt dat je langer dan die ene dag onder medische en verpleegkundige zorg blijft. Mocht dit het geval zijn, dan wordt je overgeplaatst naar een andere afdeling. Uiteraard krijg je hierover van ons alle informatie.

Naar huis

In de loop van de middag komt mogelijk de behandelend specialist langs. Hij/zij zal verdere bijzonderheden met je bespreken. Voordat je naar huis gaat, maakt de verpleegkundige een afspraak voor een controlebezoek op de polikliniek. Tot slot geeft de verpleegkundige instructies over het verdere verloop na de ingreep. Je kunt dit ook nalezen in de leefregels die je meekrijgt.

Wij adviseren je om in de 24 uur na de operatie veel te rusten en er rekening mee te houden dat je een aantal dagelijkse dingen niet kunt doen. Zorg ervoor dat er in die 24 uur iemand bij je is die kan helpen als dat nodig is.

Na een operatie krijg je pijnstillers mee. Mogelijk heb je na de ingreep wat pijnklachten. Als er problemen zijn, kun je contact opnemen met de afdeling Dagbehandeling. Neem na 17.00 uur en in het weekend contact op met de afdeling Spoedeisende Hulp of met uw huisarts.

Vanuit de polikliniek waar je onder behandeling bent, ontvang je een folder met informatie over je ingreep. Ook informatie over de verpleegkundige verrichtingen ontvang je via je polikliniek. Denk hierbij aan:

  • infusietherapie;
  • puncties;
  • injecties.

Op afdeling dagbehandeling verlenen de verpleegkundigen en de stagiaires samen de verpleegkundige zorg. Tijdens uw dagopname heeft u één vaste verpleegkundige als aanspreekpunt.

De afdelingssecretaresse ontvangt u aan de balie. Verder draagt zij zorg voor alle administratieve werkzaamheden die op de afdeling voorkomen en regelt zij het telefoonverkeer.

De gastteammedewerker draagt onder andere zorg voor uw eten en drinken. Ook kan zij ingezet worden om u van en naar de operatiekamers te vervoeren.

TweeSteden-folders