''Voel me 100 procent meer mens''

Anneke (72) kreeg bijna vijf jaar geleden een gastric sleeve. “Ik kon de avondvierdaagse weer  lopen. Dat voelde als een overwinning.” 

Anneke liep al een poos bij de longspecialist en cardioloog omdat het helemaal niet goed ging met haar  gezondheid. De cardioloog bracht de optie voor een maagverkleining ter sprake. “Ik had al zoveel pogingen ondernomen, maar viel nooit verder af. Ik was toen al 67 jaar, ik dacht dat ik veel te oud was. Dat bleek niet zo te zijn.” 

Tussen je oren

AnnekeHet balletje ging rollen: Anneke kwam in aanmerking voor een operatie. Ze startte met het voortraject. “Dat vond ik heel goed, want een gezonde leefstijl moet ook tussen je oren zitten. En de psycholoog bereidde me voor op de periode erna. Ondanks dat je blij bent met het gewichtsverlies, moet je ook leren wennen aan je nieuwe lijf.”

Avondvierdaagse

Na de operatie knapte Anneke heel snel op. Haar gewicht nam af en haar conditie ging met sprongen vooruit. “Mijn leven voor en na de operatie is een wereld van verschil. Ik kon mijn kleinkinderen weer ophalen van school, fietsen, wandelen en zelfs naar de sportschool. Ik ging de avondvierdaagse lopen en liep harder dan mijn kleinkinderen. Dat voelde voor mij echt als een overwinning.”

Lust en proef alles

Anneke hoeft voor haar gevoel weinig te laten. “Ik kan bijna alles eten en drinken. Ik heb ook nog steeds zin om te koken voor mijn gezin. Gelukkig maar voor mijn man”, zegt ze met een knipoog. “Ik lust en proef alles, ik eet alleen kleinere porties. Voor mij is dat geen probleem want ik was nooit een grote eter, wél een lekkere eter. Ik wende dus al heel snel aan kleinere porties eten. Ik slik supplementen zodat ik al mijn voedingsstoffen binnenkrijg. Enige waar ik op moet letten is dat ik niet kan eten en drinken tegelijkertijd. Maar daar ben ik nu  aan gewend.”

Dankbaar

Het is inmiddels bijna vijf jaar geleden dat Anneke geopereerd is. Ze is al die tijd onder controle geweest bij het Obesitas Centrum. Bij de longarts en cardioloog komt ze al jaren niet meer. “Mijn bloedwaardes zijn telkens goed en mijn gewicht blijft stabiel.”

Anneke is heel blij dat ze ondanks haar leeftijd in aanmerking kwam voor de operatie. “Kort geleden kreeg ik twee nieuwe heupen. Ook daar had ik de mindset: het komt allemaal in orde, dat heeft me erg geholpen. Het gaat momenteel hartstikke goed en ik geniet volop van het leven, van mijn gezin en mijn kleinkinderen en de leuke dingen die we ondernemen. Ik ben 100 procent meer mens.”