"Extra fluiten om op adem te komen, hoeft nu niet meer"

Op 8 november 2021 is Kevin Rombouts in het ETZ Obesitas Centrum geopereerd. Hij kreeg een gastric bypass, zoals hij graag wilde. Inmiddels is hij ruim 45 kilo kwijt. “Het is zo fijn om de simpele dingen weer te kunnen.”

Kevin had via diëtisten al meerdere pogingen gedaan om af te vallen. Van een bariatrische operatie had hij al eerder gehoord. Zijn huisarts was wat huiverig. Het is immers een ingrijpende operatie. Na een jaar nadenken krijgt Kevin een verwijzing naar het Obesitas Centrum van het ETZ. Lekker dichtbij.

Intake en voortraject

“Op 11 november 2020 had ik mijn intake. Die is erg goed bevallen. Het viel me op dat de stoelen daar geen zijleuningen hebben - dat vond ik al een warm welkom. Ik had gesprekken met de psycholoog, de verpleegkundig specialist en de diëtist. Ik kreeg meteen al goede informatie. Zo vertelde de verpleegkundig specialist dat ik van mezelf een brede bouw heb. Maatje M of L was voor mij na de operatie niet haalbaar. Zulke informatie helpt om je verwachtingen bij te stellen.”

Door corona liep het traject vertraging op. Kevin startte wel met een voortraject bij de diëtist. “Het contact met de diëtist was ontzettend nuttig. Allereerst was het een stok achter de deur. Daarnaast kreeg ik heel veel tips. Tips waar ik na mijn operatie voordeel van had. Zo ben ik eten en drinken gaan scheiden, ben ik beter gaan kauwen en langzamer gaan eten. Ik was gewend om mijn bord zo snel mogelijk leeg te eten, want stel je voor dat er daarna niks meer is… Ik werkte naar 6 eetmomenten toe. En ik heb 3 weken voor mijn operatie vloeibaar gegeten. Ik viel daar al 17 kilo mee af. Vloeibaar eten door middel van Modifast helpt om vet in je lever kwijt te raken. Als je lever krimpt, is er meer ruimte om de operatie goed uit te voeren.”

Kevin woonde één keer een chirurgische Carrousel bij. Hierbij spreek je meerdere zorgverleners over de voorbereiding op je operatie. Kevin had hier veel aan. “Het boekje dat ik daar kreeg, heb ik als bijbel behandeld. Alles staat erin. Ik wilde heel graag een gastric bypass in plaats van een gastric sleeve. Dat kan alleen niet bij iedereen. Gelukkig was het bij mij mogelijk.

Na de operatie

“Ik heb het geluk dat ik alles kan verdragen. Sommige voeding zoals een appel en rundergehakt vielen in het begin niet goed. Maar ook dat ging uiteindelijk prima.” Kevin is vooral heel blij dat hij simpele dingen weer kan. “Neem de trap oprennen. Of gemakkelijk je veters strikken. In kleermakerszit op de bank zitten. Kleine dingen, maar oh zo fijn dat die weer lukken. Ook heb ik veel minder last van mijn rug en knieën. En het scheidsrechter zijn gaat me makkelijker af. Vroeger floot ik nog wel eens voor een milde overtreding. Dan kon ik stiekem even op adem komen. Dat hoeft nu niet meer.”

Kevin is in totaal meer dan 45 kilo afgevallen. “Ik krijg veel positieve reacties. Mijn profielfoto op Whatsapp is nog een oude foto. Mensen zeggen vaak ‘moet je die niet eens aanpassen?’ Maar ik laat hem bewust zo. Het is een reminder dat ik nooit meer zo wil worden.”

Kevin deelt zijn verhaal graag met anderen. “Ik heb veel gehad aan verhalen van anderen en ondersteuning vanuit het Obesitas Centrum. Tijdens de bariatriecafés (ik heb ze helaas alleen online meegemaakt) kun je ervaringen uitwisselen en daar stak ik veel van op. Ik hoop daarom dat mensen iets aan mijn verhaal hebben. Bedenk wel dat je na je operatie niet klaar bent. Ik moet altijd op blijven letten. Als ik te snel eet, te vet eet, teveel drink of kort na de maaltijd, dan krijg ik daar last van. Een bariatrische operatie is geen doel, maar wel een effectief hulpmiddel om af te vallen.”

Kevin voor de operatie: 

Kevin voor de operatie
Kevin na de operatie:

Kevin na de operatie