Wat is kwaliteit van leven?

“Kwaliteit van leven is subjectief, ongrijpbaar en heel persoonlijk. Elk mens is uniek, kan van andere dingen in het leven genieten en heeft dus ook een eigen definitie van wat deze kwaliteit dan inhoudt. Dat biedt mij als verpleegkundige veel mogelijkheden om te kijken hoe ik mensen kan ondersteunen om de kwaliteit van leven te waarborgen en soms zelfs te vergroten.”

Oncologieverpleegkundige Colinda van Giessen vertelt over haar rol als verpleegkundige voor patiënten met longkanker. “Ik besef dat ik hierin een kleine schakel ben, omdat ik patiënten vaak maar korte tijd zie. Toch zie ik het als mijn doel om hierin een begin te maken en zo mijn steentje bij te dragen. Ik vind het in mijn werk heel belangrijk om een open houding aan te nemen en voor een sfeer te zorgen waarin patiënten merken dat ze alles bespreekbaar mogen maken. Wat maakt dat je wel of niet meer kunt genieten van je dag? Waar heb je last van en wat kan ik hierin betekenen? Maar ook: wat maakt je dag zo mooi en wat kan ik doen om te zorgen dat deze nóg mooier wordt?”.

Tekst gaat verder onder de foto

Oncologieverpleegkundige Colinda van Giessen vertelt over haar rol als verpleegkundige voor patiënten met longkankerOncologieverpleegkundige Colinda van Giessen vertelt over haar rol als verpleegkundige voor patiënten met longkanker

Dilemma’s

“Ik merk vaak dat mijn definitie van ‘kwaliteit van leven’ verschilt met die van de patiënt tegenover me. Dit kan soms voor morele dilemma’s zorgen. Ben ik nog wel patiëntvriendelijk bezig op het moment dat ik deze patiënt, die naar mijn mening aan het lijden is, actief aan het behandelen ben? Ben ik nu nog wel aan het ‘goed doen’ en niet aan het ‘schaden’, zoals onze beroepscode zo mooi omschrijft.”

Geluksmomentjes

“Het helpt dan als patiënten me vertellen dat ze nog zo blij kunnen worden van een mooie zomerse dag, (klein-)kinderen, een mooi liedje of zelfs een simpele glimlach. Dat dát het soms is wat het ziekteproces zodanig draagbaar maakt en het waard is om er nog voor te gaan. Dat er niet elke dag geluksmomentjes hoeven zijn, maar dat deze wel voldoende aanwezig zijn om nog van het leven te kunnen genieten.”

Kwaliteit van zorg

“En als deze kwaliteit er niet meer voldoende is? Ook dan hoop ik dat patiënten de ruimte voelen om dit bespreekbaar te maken. Ik zal er alles aan doen wat binnen mijn macht ligt om de beste kwaliteit van zorg te leveren. Ook als dat inhoudt dat het geen ‘behandelen’ maar ‘bestrijden’ wordt. Ook als dat inhoudt dat ik mijn eigen gevoelens opzij moet zetten wanneer ik een andere kijk op de situatie heb. Wanneer de focus verschuift van kwaliteit van leven naar kwaliteit van sterven. En ja, dan slik ik soms ook een traantje weg, en hoop ik dat díe kwaliteit tot het einde gewaarborgd werd.”