Corona en het effect op de reguliere zorg

Wat is het effect van corona op de reguliere zorg? Dat weet Noël Stow maar al te goed. Noël is patiënt bij MKA (Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie) en staat al maanden op de lijst voor haar tweede kaakoperatie. Een operatie die al vier keer is uitgesteld.

Pure noodzaak

Noël Stow wacht al sinds juni 2020 op haar tweede kaakoperatie. Haar kaken staan volledig verkeerd. Oorzaak? Een genetisch smalle kaak, maar ook de vroegere ‘tut’ van Noël is een van de boosdoeners. En waar tegenwoordig ieder kind met een beugel loopt, was dit begin jaren negentig nog niet vanzelfsprekend.

Noël Stow wacht al maanden op haar operatie.

Dagelijks loopt Noël rond met erge pijn. Door de overbeet en smalle bovenkaak zijn haar kaakkoppen allebei voor een groot deel afgesleten. Daarom begon Noël anderhalf jaar geleden met een traject om dit probleem te verhelpen. Een beugel en twee operaties bieden de oplossing. “Sommige mensen doen dit vanuit schoonheidsoverwegingen, maar voor mij is het pure medische noodzaak”, aldus Noël.   

on hold

De kaakoperatie van Noël stond gepland in juni. Alles was voorbereid. Een fijn vooruitzicht! Tot corona indirect roet in het eten gooide. De orthodontieafdeling sloot haar deuren en veel personeel werd ingezet op de IC. De intake werd verplaatst naar oktober. In december zou dan eindelijk de langverwachte operatie plaatsvinden. Totdat Noël wéér werd afgebeld. “Het is enorm balen als je operatie wordt verplaatst, je leeft er zo naar toe. Je moet thuis veel regelen met je kinderen, maar ook op je werk en het werk van je partner. Omdat je aan het wachten bent, sta je constant on hold.”

Uiteindelijk omcirkelde Noël 14 januari met een dikke stift in haar agenda. Tevergeefs, opnieuw kon er een streep doorheen. Noël heeft nu geen zicht op een nieuwe operatiedatum. Even leek er nog licht aan de horizon, toen Noël tijdens ons interview werd gebeld door het ETZ en 20 januari als nieuwe datum mocht noteren. Enkele dagen later bleek dit helaas te mooi om waar te zijn.

Fingers crossed

Samen met Noël hopen we dat haar operatie zo snel mogelijk plaatsvindt. Ruim anderhalf jaar pijn met eten, een constant gevoel van ontsteking en veel pijnstillers. Daar wordt niemand vrolijk van. “Ik droom gewoon van het moment dat de operatie erop zit. Soms kijk ik in de spiegel en zeg ik tegen mezelf: nog even! Ik kan me niet eens voorstellen hoe het is om niet meer vier keer per dag mijn tanden te hoeven poetsen en te eten zonder pijn.”  

Het beste ervan maken

“Wat deze situatie me heeft geleerd, is dat ik flexibeler ben dan ik denk. Je maakt er toch het beste van.” Noël vraagt zich wél af waarom mensen zich niet even aan de regels kunnen houden. “Er zijn zoveel mensen bij gebaat, zo komen we nooit van het virus af. Het is frustrerend om te zien, als de aantallen weer stijgen moet ik langer wachten. Het is jammer dat mensen niet verder denken.”

Noël hoopt snel geopereerd te worden.