Van corona genezen Jos van Ierland is weer thuis

Vorige week liep Jos van Ierland (62) nog tien kilometer hard. De maandag daarna liep hij met moeite naar zijn eigen badkamer. Na een week in ETZ Elisabeth te hebben gelegen mocht hij afgelopen zaterdag naar huis. Op een filmpje van dat moment, op de Facebookpagina van het ETZ, kwamen enorm veel reacties. Aan positiviteit ontbreekt het hem niet “Ik moet nu nog twee, drie weken thuis zitten, maar wacht maar! Daarna ben ik helemaal de oude’’, aldus Jos.

Vorige week zondag begon Jos zich ziek te voelen. Hij was kortademig en enorm moe. Na een bezoek aan de huisarts bleek het corona te zijn. “Vanaf daar is het enorm snel gegaan. Ik werd doorgestuurd naar de SEH en zou daar één nachtje blijven. Uiteindelijk lag ik een hele week in het ziekenhuis’’. Aan de beademing heeft Jos niet gelegen. Alleen ’s nachts kreeg hij extra zuurstof.

Doorgaan

Ondanks de goede zorg, vond Jos het lastig om in het ziekenhuis te liggen. “Ik kon geen kant op en alleen maar nadenken. Je voelt je ziek en ondertussen weet je dat er veel mensen zijn die hier aan dood gaan. Dat is een moeilijke gedachte. Maar je moet gewoon door. Ik zette een lekker muziekje op, keek wat naar buiten en speelde spelletjes op mijn tablet. Je moet er het beste van maken. Mijn vrouw kwam iedere dag op bezoek, dat zorgde ook voor afleiding.”

Jos van Ierland: "Corona is geschiedenis voor mij. Ik heb het gehad en ben aan het herstellen."
"Corona is geschiedenis voor mij. Ik heb het gehad en ben aan het herstellen."

Rustig aan

Nu Jos weer thuis is, gaat het ook al een stuk beter met hem. Ondanks dat hij nog erg moe is, is hij wel blij dat hij in zijn eigen omgeving is en lekker in zijn tuintje kan zitten. “Ik heb weer even mijn vrijheid en ben minder beperkt als in het ziekenhuis. Ik haal iedere dag een frisse neus en het gaat iedere dag weer een beetje beter. Ik doe ook de hele dag lekker helemaal niks! Alles lekker op mijn gemak”, zegt hij lachend. “Soms komt mijn zoon even langs, die staat dan op straat en ik in mijn voordeur. Dan maken we een praatje en gaat hij weer weg. Want ja, binnen komen mag hij niet’’.

Positiviteit

Het ziekenhuis vertelde dat hij na drie of vier maanden weer de oude zou zijn. Maar Jos staat er zelf anders in: “Ik ken mezelf. Bij mij zal het twee maanden zijn. Ik ga gewoon door en geef niet op. Mij krijgen ze niet klein! Ik moet sowieso twee tot drie weken thuisblijven. Let maar op wat er gebeurt zodra die voorbij zijn. Ik ga niet bij de pakken neer zitten en blijf positief. Ik ga straks weer gewoon sporten. Voor je het weet ren ik weer vijftien kilometer’’.

“Na mijn eerste bakje koffie ga ik met mijn stoel lekker in het zonnetje zitten. Daar kan ik nu echt van genieten.’’

Nu Jos weer thuis is, wordt hij al blij van de kleine dingen. “Na mijn eerste bakje koffie ga ik met mijn stoel lekker in het zonnetje zitten. Daar kan ik nu echt van genieten. Op dit moment is corona geschiedenis voor mij. Ik heb het gehad en ik ben aan het herstellen. Voor mij is het klaar. Ik zet mijn beide schouders er weer onder en ga door. Dat is de beste manier”, sluit hij af.