‘Dankzij de operatie heb ik weer zelfvertrouwen’

Hymke Hofmans (22) is twee jaar geleden geopereerd aan een gastric sleeve. Ze viel ruim 60 kilo af.

Waarom heb je de stap genomen naar het Obesitas Centrum?

“Ik volg een opleiding tot verzorgende in de gehandicaptenzorg en kon mijn studie niet meer doen omdat mijn lichaam zo’n pijn deed. Ik zat thuis op de bank en kon uit verdriet alleen maar eten. Dat is geen leven meer. Ik wilde koste wat kost mijn diploma behalen. Dankzij de operatie heb ik mijn leven terug! Ik sport weer. Mijn grootste overwinning is dat ik de mudrun heb gelopen, een hardloopwedstrijd waarbij je in de modder over allerlei obstakels moet klimmen.”

Wat motiveert jou om te bewegen?

“Door eerst kleine en dan grote doelen te stellen, behaal je resultaat. Dat is leuk. De mudruns zijn zowel fysiek als mentaal uitdagend. Het is zo tof als het dan toch lukt om de finish binnen een mooie tijd te bereiken. Naast de mudruns hardloop ik drie keer per week en doe ik aan bootcamp.”

Hymke viel 58 kilo af

Hoe ziet jouw voedingspatroon als sporter en ex-obesitaspatiënt eruit?

“Door de operatie kan ik alleen kleine porties eten. Ik eet daarom zes keer per dag iets kleins en let daarbij op dat ik zoveel mogelijk eiwitten binnenkrijg. Ook drink ik eiwitshakes, in overleg met de diëtist. Vanwege de operatie heb ik veel minder dorstgevoel. Ik heb daarom altijd een flesje water bij me die aan het eind van de dag leeg moet zijn. Tot slot slik ik aanvullend vitaminepillen.”

Wat heeft de operatie je gebracht?

“Voor de operatie had ik heel weinig zelfvertrouwen en voelde ik me depressief. Nu kan ik eindelijk weer sporten, iets wat ik zo erg had gemist. Als je zo lang niet kan sporten omdat je lijf niet wilde en je vervolgens de finish behaalt, dan geeft je dat zo’n boost. Dat het is heel tof. Ik heb daarvan ook geleerd dat ik alleen naar mezelf moet kijken en niet voor een ander moet denken.”

Wat voor tip zou je andere patiënten willen geven?

“Ga sporten! Je maakt een stofje aan waardoor je je heel gelukkig voelt.”