Neuro-oncologische patiënten delen ervaringen

Enkele tientallen patiënten en hun mantelzorgers hebben onlangs in ETZ Elisabeth de eerste patiëntenochtend van de tumorwerkgroep neuro-oncologie bezocht. Ook patiënten van het Catharina Ziekenhuis (CZE) maakten deel uit van de grote groep belangstellenden.

Neuro-oncologische patiënten delen ervaringen

ETZ-neurloog dr. Synhaeve opende de bijeenkomst met een presentatie over de basis-neurologie, de diagnostiek en de behandeling van hersentumoren. Zij gaf inzicht in de lopende studies op het gebied van neuro-oncologie in Nederland. Milou Litjens, medisch maatschappelijk werker in het CZE, verduidelijkte met haar presentatie ‘Kopzorgen’ welke (psychosociale) problemen een hersentumor kan geven. Ze gaf de toehoorders handvatten die zij vanuit haar functie kan bieden aan zowel patiënt als mantelzorger. De aanwezigen deelden vervolgens volop de eigen ervaringen tijdens de koffiepauze. Want daar was deze ochtend uiteraard ook voor bedoeld: lotgenotencontact. Het programma werd afgesloten met een patiënt met een hersentumor die haar indrukwekkende ervaringsverhaal met de zaal deelde.

De tumorwerkgroep blikt met een goed gevoel terug op de eerste patiëntenochtend, ook gelet op de enthousiaste reacties van de patiënten en mantelzorgers. Bovendien hebben veel patiënten en mantelzorgers positief gereageerd op het verzoek om via patiëntenparticipatie de zorg aan de neuro-oncologische patiënt te verbeteren.

De patiëntenochtend werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de stichting Roparun.