Na een IC opname terug aan het werk is een lastig proces

'Terug aan het werk' is het thema van het komende Intensive Care (IC) café. Demi van Rulo (23), verpleegkundige op de Longafdeling en lid van het IC-café weet al te goed hoe lastig het is om na een IC opname weer te gaan werken. Ze maakte het zelf mee.

"Je kan me een ervaringsdeskundige noemen", vertelt Demi. Begin 2017. Demi was al dagen moe, zwak en misselijk. Na een aantal afspraken vertrouwt de huisarts het toch niet en belt hij 112. Een ambulance haalt haar op en brengt haar naar het ETZ. Oorzaak? Een zware longontsteking.

"Tien dagen heb ik op de IC gelegen, waarvan zeven aan de beademing. Af en toe was ik bij bewustzijn, daar kan ik nu nog vlagen van herinneren."

Demi van Rulo

Zwaar herstel

Een opname is zwaar, maar herstel ook. "Ik dacht dat ik na mijn opname binnen tien dagen weer fluitend aan het werk was. Ik had nooit verwacht dat het een jaar zou duren voor ik enigszins terug op mijn niveau was."

IC-café

In het IC-café kunnen mensen die op de IC hebben gelegen en hun naasten praten met anderen die datzelfde overkomen is. Demi: "Je kunt horen hoe andere lotgenoten problemen aanpakken waar jij ook mee worstelt. Ikzelf begon twee maanden na mijn opname mijn werk op te bouwen. Eigenlijk is dat nog te vroeg geweest. Met andere jongeren hierover praten, had me toen erg kunnen helpen."

Hulp voor patiënten

Bij de afdeling Longgeneeskunde helpt Demi's ervaring wel bij haar werk. "Soms als een patiënt bang is, vertel ik mijn verhaal en dat stelt hem dan gerust. Ik doe dit zeker niet altijd, maar wanneer ik zie dat het iemand kan helpen doe ik het graag. Ervaring hebben is dan handig", grapt ze.

Wil je één van onze IC-cafés bezoeken? Kijk dan op onze website www.etz.nl/agenda.