Muziek leeft op de verpleegafdeling

Vanuit eenpersoonskamer 26 op de short-stay verpleegafdeling op locatie ETZ Elisabeth klinken muzikale geluiden: het is patiënt Bart Zoontjens die vrolijke liederen speelt op zijn keyboard.

Bart werd eind december opgenomen met ernstige ziekteverschijnselen. Hij krijgt de heftige diagnose mondbodemkanker te horen. Bart wordt geopereerd, met als gevolg dat zijn stembanden zijn verwijderd en hij niet meer kan praten. Bart communiceert momenteel via tekstberichtjes op zijn mobiele telefoon. “Ik kreeg te horen dat het nog wel even zou duren voordat ik geopereerd zou worden. Er moest namelijk een dokter uit Rotterdam komen”, tikt Bart in op zijn telefoon. Op zijn stoel pingelt hij aan de toetsen. Zijn gitaar rust naast hem in de hoek. “Maarten zei: ‘Misschien kun je deze kamer even beetje jouw kamer laten worden in de tussentijd.’ Ik zei: ‘Ik heb thuis een mini muziekstudio, daar kom ik de tijd wel mee door. ‘Doen dan!’, aldus Maarten. Zo gezegd zo gedaan.”

(de tekst gaat onder de foto verder)

Bart speelt op zijn keyboard

Bart Zoontjes speelt op zijn keyboard.

Bart laat een van zijn eigen creaties horen, zelfs een liedje van het songfestival. Hij laat ons weten dat we zijn eigen stem horen, zijn stem die nooit meer zo zal klinken. Hij is zichtbaar dankbaar dat de afdeling hem hielp om zijn passie muziek te ondersteunen bij zijn herstel. Binnenkort mag hij naar huis. Waar hij vrolijk verder speelt op zijn keyboard en gitaar.