‘ETZ TweeSteden is hét hartcentrum in Midden-Brabant’

In gesprek met Mark Winkens

Mark Winkens (44) is interventiecardioloog op ETZ TweeSteden. In totaal werken 22 cardiologen in het ETZ.

Interventiecardioloog Mark Winkens

Wat is een interventiecardioloog?

“Ik ben gespecialiseerd in de behandeling van kransslagaders, zoals dotteren, het plaatsen van (oplosbare) stents en het behandelen van een acuut hartinfarct. Deze behandelingen vereisen specifieke expertise. Na mijn specialisatie tot cardioloog heb ik een extra opleiding gevolgd tot interventiecardioloog.”

Hoe is de zorg voor hartpatiënten geregeld in Tilburg?

“We hebben vier poliklinieken op alle locaties: ETZ Elisabeth, ETZ TweeSteden, ETZ Oisterwijk en ETZ Waalwijk. Patiënten in de regio Midden-Brabant met hartproblemen komen naar de Eerste Hart Hulp (EHH) op ETZ TweeSteden.”

Wat betekent de sluiting van de Spoedeisende Hulp op ETZ TweeSteden voor de hartpatiënt?

“Dat heeft geen gevolgen voor de cardiologische patiënt. De EHH is gevestigd in de Spoedeisende Hulp (SEH) op ETZ TweeSteden. In de loop van 2019 sluit de SEH op deze locatie. De EHH blijft wél open op ETZ TweeSteden. Achter de schermen worden nu de voorbereidingen hiervoor getroffen.”

Wat is een Eerste Hart Hulp?

Op de EHH onderzoeken we patiënten met mogelijke hartklachten. Deze patiënten zijn vanwege acute hartklachten doorverwezen via de huisarts, SEH, specialist of met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Na onderzoek is duidelijk waar patiënten naartoe gaan: de hartbewaking, verpleegafdeling of naar huis. De meeste patiënten kunnen na onderzoek naar huis en hoeven niet te worden opgenomen op onze verpleegafdeling. Op de EHH is een compleet hartteam dag en nacht aanwezig.”

Waarom blijft de zorg voor hartpatiënten op ETZ TweeSteden?

“Hier beschikken we over we alle voorzieningen voor het behandelen van vrijwel alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. Zo hebben we drie ultramoderne hartcatheterisatiekamers. Jaarlijks vinden hier 1.300 dotterbehandelingen plaats. Bovendien worden jaarlijks 350 pacemakers en 100 ICD’s bij patiënten geïmplanteerd. Een ICD wordt gegeven bij hartpatiënten die kans hebben op een levensbedreigende ritmestoornis.”