'Drie weken na mijn heupoperatie reed ik alweer auto'

Henk van Eijk (67) werd in maart 2019 geopereerd aan zijn linkerheup. Zijn rechterheup is in mei geopereerd.

“Drie weken na mijn eerste operatie in maart liep ik al zonder krukken, reed ik zelfstandig auto, waste en droogde ik voorzichtig zelf mijn linkervoet en stapte zonder hulp in mijn broek. Het is onvoorstelbaar en ongelooflijk tegelijkertijd.”

Spuit

Henk heeft al tijden last van zijn heupen. In het najaar van 2017 komt hij in het ETZ terecht bij de orthopedisch chirurg. “Mijn chirurg dr. Pieter Druyts vroeg me: ‘Wat wilt u?’ Hij confronteerde mij met de röntgenfoto waarop artrose van vooral mijn rechterheupgewricht te zien was. Ik schrok van zijn vraag, want je hoopt toch dat het meevalt. En dit viel niet mee.”

Henk van Eijk voor zijn operatie

In overleg met zijn chirurg besluit Henk om eerst een spuit te zetten in de hoop dat dat helpt tegen de pijn. “Mijn chirurg zei: ‘Als die spuit niet helpt, dan is dit een optie’, terwijl hij een heupprothese in zijn rechterhand hield. Hij hield me alle mogelijke behandelopties voor artrose voor. De schrik zat er bij mij nu helemaal goed in.”

Pijn

Ruim een jaar later komt Henk terug bij zijn chirurg omdat nu zijn andere heup ook veel klachten geeft. Ook in die heup krijgt Henk een spuit. De klachten verminderen helaas niet. “Ik kon nauwelijks nog honderd meter lopen. Fietsen ging inmiddels ook steeds moeizamer en sinds mei 2017 kon ik vanwege de (uitstralings-)pijn niet meer op mijn zij slapen. Ik zag de bui én de prothese in de hand van dr. Druyts al hangen.” De chirurg stelt voor om beide heupen van Henk te vervangen door een totale heupprothese.

Goede zorgen

De operatie aan Henks linkerheup slaagt. “De wond lekte niet, mijn bloeddruk was tot normale waardes gezakt, de röntgenfoto toonde géén afwijkingen aan mijn geopereerde heup en verder waren er geen problemen.” Henk mag naar huis. 

“Ik bedankte de verpleegkundige voor de goede zorgen. Gedurende de dagen die ik op kamer 40 van de afdeling Orthopedie heb gelegen, stond ik telkens verbaasd van de hoge organisatiegraad waarmee het team allerhande zaken regelde. Of het nu ging om de tijdige afgifte van de medicijnen, de fysio, het eten, de persoonlijke verzorging, het (zelf leren) injecteren van de Fragmin spuitjes (tegen trombose), het toiletbezoek tijdens de eerste dag, het reageren op de bel als er iets was, de transfer naar de afdeling Radiologie voor de controlefoto; het verliep gestroomlijnd en zonder tekenen van moeite. De verpleegkundige gaf mij steeds het gevoel dat ze er alleen voor onze kamer was, terwijl ze met dezelfde inzet en hetzelfde enthousiasme een hele afdeling bestierde.”

Voorspoedig herstel

Eenmaal thuis start Henk met zijn revalidatie. “Ik vroeg mijn chirurg bijna meteen na de operatie wanneer mijn rechterheup aan de beurt zou zijn. Hij zei dat daar ten minste drie maanden tussen zouden moeten zitten, zodat mijn geopereerde been voldoende sterk zou worden. Als het kan, zou ik het graag eerder willen laten gebeuren, zei ik hem. ‘Als het héél goed gaat, mag u contact met me opnemen en dan kunnen we de operatie eerder inplannen’, reageerde dr. Druyts. 

Henk van Eijk na zijn operatie

Henk maakt een Exceloverzicht om alle oefeningen van zijn revalidatie in bij te houden en gaat enthousiast aan de slag. “Op de vierde dag na de operatie kwam mijn fysiotherapeut thuis bij mij langs. Zij stond versteld van het gemak waarmee en de wijze waarop (zonder zichtbaar hupje) ik met krukken liep. Dat had zij zelden of nooit eerder gezien. Zelf vind ik het ook onvoorstelbaar en ongelooflijk na zo’n ingrijpende operatie. En daarvoor bedank ik mijn chirurg en zijn team voor de buitengewone zorg die in dit ziekenhuis is gegeven.”

Volgende operatie

En nu mag Henk opnieuw naar het ziekenhuis voor zijn tweede operatie, dit keer voor zijn rechterheup. “Anderhalve week na mijn operatie stuurde ik mijn chirurg via patiëntenportaal MijnETZ een bericht met het verzoek of ik eerder geopereerd mocht worden. Dr. Druyts belde mij zelf een dag later al terug met het goede nieuws dat hij mijn verzoek honoreerde en dat hij zijn assistente opdracht had gegeven om de afspraak in te plannen. Die nam daarvoor nog dezelfde dag contact met mij op, zodat ik begin mei, precies acht weken na de vorige operatie, al voor mijn rechterheup terechtkon.” 

“Het klinkt misschien vreemd maar ik had echt zin in die operatie, zag zelfs erg ernaar uit en keek er absoluut niet tegenop. Inmiddels is die operatie ook achter de rug en technisch uitstekend verlopen. Ik heb er mede daardoor alle vertrouwen in dat de revalidatie net zo voorspoedig zal gaan als na de vorige operatie. Met dank aan dr. Druyts en zijn team!"