'Al het eten smaakte naar karton'

“De kanker heeft mij veranderd als mens. Ik ben sneller geprikkeld. Maar ik blijf optimistisch.” Jan van Campen (52) is behandeld voor mondkanker, een vorm van hoofd-halskanker.

Het begon allemaal met een zweertje onder de tong. “Ik had er niet zo’n erg in. Voor mijn COPD (een chronische longziekte) gebruik ik puffers. Ik dacht dat het zweertje daarvandaan kwam. Toen ik na zes weken toch maar eens langs de huisarts ging - ik kom er zelden - werd ik meteen doorverwezen naar het ziekenhuis.”

Jan komt voor onderzoeken in het ETZ terecht. “Mijn kaakchirurg zei: ‘Het ziet er niet goed uit. Het is vijf voor twaalf. Ik hoop dat we nog iets kunnen doen.’ Ik schrok toen nog niet en dacht, ik laat het maar op me afkomen. Ik ben wat dat betreft een optimist.”

190729-Jan-van-Campen-ervaringsverhaal-hoofd-hals-onc-7634-(1).jpg

Plan

Jan krijgt te horen dat hij een kwaadaardig gezwel in zijn mond heeft; hoofd-halskanker. Er staat hem een ingrijpende operatie te wachten waarbij een deel van de tong en alle lymfeklieren van Jan weggehaald worden. Daarnaast volgen in totaal 65 bestralingen en ondergaat Jan twee chemokuren.

“Ik had nog nooit in het ziekenhuis gelegen, maar ik heb het als positief ervaren. De zorg is hier perfect. Op het moment dat je te horen krijgt dat je kanker hebt, gaat het hele plan in werking. Iedereen wordt erbij gehaald: dokter, diëtist, casemanager en nog een hoop anderen. Ik had nooit verwacht dat het allemaal zo georganiseerd zou lopen.”

“Ik ben heel blij met dokter Van Veen. Hij reageerde luid en duidelijk, draaide nergens omheen. Daar houd ik van. En de casemanager natuurlijk, die hoefde ik maar te bellen met een vraag en ik werd meteen op weg geholpen.“

Karton

Jan is klaar met zijn behandeling, maar de komende periode blijft spannend. “Ik krijg nog geen scans omdat ik zo vaak bestraald ben. Dat is dus nog even spannend.” Jan merkt nog dagelijks de gevolgen van zijn behandeling.

“Praten kost me veel energie, omdat mijn tong aan één kant verlamd is. Ademen valt me zwaar en heb continu een droge mond. Na de bestraling verlies je je smaak. Alles smaakte in het begin naar karton. Langzaam komt een klein beetje van de smaak terug. Vis proef ik weer.”

“Lekker eten lukt niet meer omdat ik geen speeksel aanmaak. Ik zit aan de flesjes drinkvoeding. Dat is jammer, want ik heb altijd graag in de keuken gestaan om voor andere mensen te koken en hen te zien genieten van mijn gerechten. Nu proef ik niet meer wat ik zelf gemaakt heb.”

Optimistisch

Doordat in Jans nek alle lymfeklieren zijn weggehaald, komt hij twee keer per week naar het ziekenhuis voor oedeemtherapie. “Daardoor kan ik nu niet op de vakantie met mijn boot. Ik heb leukere tijden gekend.”

Wat Jan anderen aanraadt? “Ga op tijd naar de huisarts! Ik ben te lang blijven rondlopen. En rook niet en drink niet te veel.  Ik rookte een pakje shag per dag. Toen ik hoorde dat ik kanker had, ben ik daar dus ook meteen mee gestopt. En belangrijkste: blijf optimistisch en bezig. Ik ben blijven werken als havenmeester bij de watersportvereniging. Dat doe ik met plezier.”