'Duidelijke uitleg over de risico’s'

Door een flinke val vorig jaar tijdens het snowboarden op wintersport in Oostenrijk, ging bij Mattijs Scholten (43) een botje in zijn pols uit de kom. Dankzij de operatietechniek Brunelli plastiek en therapie bij het Handencentrum Brabant kan hij zijn hand weer goed gebruiken.

“Ik weet niets meer van het ongeluk. Ik heb één dag in een Oostenrijks ziekenhuis gelegen. Daar is het bewuste botje weer teruggezet. Ik had ook uitval van een van de oogzenuwen, waardoor ik dubbel ging zien. Gelukkig is mijn zicht volledig teruggekomen”, vertelt Mattijs. Zijn pols geneest minder goed, doordat een van de bandjes in de pols kapot is. Na een zoektocht op het internet en een snelle opvolging van handtherapeut Berretty van het Handencentrum, komt Mattijs uiteindelijk onder behandeling bij de plastisch chirurgen in het ETZ. 

Mattijs Scholten is tevreden met zijn behandeling in het ETZ

Advies

Mattijs kan voor de operatie met de Brunelli plastiek snel terecht bij plastisch chirurg Halbesma. “Hij legde me alles erg duidelijk uit, bijvoorbeeld wat de risico’s waren van de operatie. Ook gaf hij aan dat als er niets aan gedaan zou worden, ik over tien jaar waarschijnlijk een versleten pols heb. Met als gevolg dat ik dan een behandeltraject met veel zwaardere operaties moet ondergaan.”

Narcose

Mattijs wil graag onder plaatselijke verdoving behandeld worden. “Ik wilde het liefst niet onder narcose. Daarin dachten de zorgmedewerkers erg met mij mee. Helaas werkte de plaatselijke verdoving niet helemaal, waardoor ik toch onder narcose moest.” 

Handtherapie

Na de operatie loopt Mattijs enkele weken in het gips. Vervolgens ondergaat hij therapie voor zijn pols in het Handencentrum. “Ik vond het erg fijn dat ze mij daar duidelijke instructies en oefeningen gaven om mijn pols weer kracht en flexibiliteit te geven. Ook was de locatie prettig, lekker dichtbij voor mij.”

Wintersport

Mattijs is goed hersteld. “Ik kan in principe weer alles doen. Dit jaar ben ik gewoon op wintersport geweest!”

Lees meer over Plastische Chirurgie in het ETZ