Defaecogram

Een defaecogram is een onderzoek waarbij met röntgenstraling wordt bekeken hoe je de ontlasting kwijtraakt.

Voorbereiding

U krijgt vanuit afdeling Radiologie een beker poeder (Prontobario H.D.) mee. Dit poeder mengt u twee uur voorafgaand aan het onderzoek met een half kopje water. Nadat u dit goed geschud heeft, kunt u het mengsel opdrinken.

Medicijnen

Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze normaal blijven innemen.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek brengt de verpleegkundige of arts een klein slangetje in de anus. Via dit slangetje spuit hij/zij een papje met contrastmiddel in de dikke darm in. 

Speciaal toilet

Nadat het contrastmiddel is ingebracht, ga je op een speciaal toilet zitten. Met röntgenstralen maakt de radioloog een opname van de werking van de darmen. De verpleegkundige of arts vraagt aan je om verschillende opdrachten uit te voeren zoals: ontspannen zitten, ontlasting ophouden, persen en poepen. Dankzij het contrastmiddel worden al deze activiteiten door de röntgenstraling op video vastgelegd.

Niet pijnlijk

Het onderzoek geeft informatie over de endeldarm, de dunne darm en de werking van de bekkenbodem. Deze gegevens gebruiken we om de oorzaak van jouw klachten beter in te schatten en de behandeling hierop aan te passen. Het inwendig onderzoek hoort niet pijnlijk te zijn. Als je toch pijn hebt, geef dit dan aan. Het onderzoek wordt dan stopgezet.

Uitslag

De radioloog maakt een verslag van het onderzoek. Het verslag gaat naar jouw arts die met jou de uitslag van het onderzoek bespreekt tijdens je volgende afspraak.  Als de huisarts je heeft ingestuurd, duurt het 3 tot 4 werkdagen tot je de uitslag krijgt.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30-45 minuten.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Het onderzoek vindt plaats op locatie ETZ TweeSteden op de afdeling Radiologie.

Let op!

  • Ben of vermoed je zwanger te zijn, neem dan vooraf contact op met de afdeling Radiologie.
  • Bij allergieën, geef dit vóór het onderzoek door aan de laborant.
  • Als je last hebt van obstipatie (verstopping), geef dit dan voor het onderzoek door aan de laborant.
  • Kun je niet komen? Meld je dan minimaal 24 uur van tevoren af en verzet je afspraak. Onderzoeken die niet zijn afgezegd, kan het ziekenhuis alsnog in rekening brengen.