Defaecogram

Een defaecogram is een onderzoek waarbij met röntgenstraling wordt bekeken hoe je de ontlasting kwijtraakt.

Voorbereiding

Om hygiënische redenen is het voor dit onderzoek noodzakelijk dat de endeldarm zo leeg mogelijk is.

De dag voor het onderzoek

Voordat je gaat ontbijten neem je twee laxerende tabletjes (bisacodyl) in met een glas water. ’s Avonds na 22:00 uur neem je weer twee tabletjes in.

De dag van het onderzoek

Op deze dag mag je licht ontbijten. Denk aan thee met beschuit.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek brengt de verpleegkundige of arts een klein slangetje in de anus. Via dit slangetje spuit hij/zij een papje met contrastmiddel in de dikke darm in. Bij een onderzoek van de dunne darm moet je van te voren contrastvloeistof drinken.

Speciaal toilet

Nadat het contrastmiddel of is ingenomen, ga je op een speciaal toilet zitten. Met röntgenstralen maakt de radioloog een opname van de werking van de darmen. De verpleegkundige of arts vraagt aan je om verschillende opdrachten uit te voeren zoals: ontspannen zitten, ontlasting ophouden, persen en poepen. Dankzij het contrastmiddel worden al deze activiteiten door de röntgenstraling op video vastgelegd.

Niet pijnlijk

Het onderzoek geeft informatie over de endeldarm, de dunne darm en de werking van de bekkenbodem. Deze gegevens gebruiken we om de oorzaak van jouw klachten beter in te schatten en de behandeling hierop aan te passen. Het inwendig onderzoek hoort niet pijnlijk te zijn. Als je toch pijn hebt, geef dit dan aan. Het onderzoek wordt dan stopgezet.

Sluitspier

Soms is het nodig een aanvullend rectaal functieonderzoek te doen. Bij dit onderzoek kijken we naar de functie van de sluitspier en de elasticiteit en het gevoel van de endeldarm.

Uitslag

De radioloog maakt een verslag van het onderzoek. Het verslag gaat naar jouw arts die met jou de uitslag van het onderzoek bespreekt tijdens je volgende afspraak.  Als de huisarts je heeft ingestuurd, duurt het 3 tot 4 werkdagen tot je de uitslag krijgt.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30-45 minuten.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Het onderzoek vindt plaats op ETZ Elisabeth of ETZ TweeSteden op de afdeling Radiologie.

Let op!

  • Ben of vermoed je zwanger te zijn, neem dan vooraf contact op met de afdeling Radiologie.
  • Bij allergieën, geef dit vóór het onderzoek door aan de laborant.
  • Als je last hebt van obstipatie (verstopping), geef dit dan voor het onderzoek door aan de laborant.
  • Kun je niet komen? Meld je dan minimaal 24 uur van tevoren af en verzet je afspraak. Onderzoeken die niet zijn afgezegd, kan het ziekenhuis alsnog in rekening brengen.