Vaatvernauwing

Wat is een vaatvernauwing?

Een vaatvernauwing wordt ook wel een ‘stenose’ genoemd. Deze stenosen ontstaan in het hoofd-hals gebied. Bij de meeste mensen komen ze voor in de halsslagaders. Stenosen kunnen ook in de hersenslagaders ontstaan. Door deze vaatvernauwing kan er minder bloed naar de hersenen stromen. Ook kunnen bloedpropjes ontstaan.

Wat is de oorzaak van een vaatvernauwing?

De oorzaak is in vrijwel alle gevallen arteriosclerose, oftewel ‘aderverkalking’. Dit wordt meestal veroorzaakt door roken, calorierijk eten, hoge bloeddruk, obesitas (overgewicht) en diabetes. Er zijn ook aanwijzingen dat genetische factoren meespelen. Bijvoorbeeld als hart- en vaatziekten in de familie voorkomen.

Wat zijn de klachten?

De klachten zijn afhankelijk van de locatie waar de vaatvernauwing zich in het bloedvat bevindt.

Door een vaatvernauwing komt er minder bloed door het vat, wat zorgt dat het hersenweefsel in sommige gevallen moeilijk van zuurstof voorzien kan worden. Daarnaast zorgt deze vernauwing voor een abnormale bloedstroom. Dat kan ervoor kan zorgen dat bloed gaat klonteren en dat bloedpropjes ontstaan die vervolgens vast komen te zitten in de bloedvaten van de hersenen. Dit uit zich dan in een herseninfarct.

Ernstige klachten bestaan vaak uit:

  • Plotselinge uitval van arm of been
  • Plotseling met dubbele tong spreken of moeite hebben te praten
  • Scheve mond

Deze klachten kunnen aanhouden, of van korte duur zijn. Het is in alle gevallen belangrijk 112 te bellen en naar het ziekenhuis te komen voor onderzoek.

Hoe stel je de diagnose?

De diagnose wordt gesteld door een neuroloog. Dit is een arts die gespecialiseerd is in ziekten van de hersenen. De onderliggende oorzaak wordt gevonden met een CT- of MRI-scan.

Wat zijn de behandelingen?

De behandeling van een stenose van de halsvaten kan door middel van open chirurgie met een snede in de hals. Of we behandelen endovasculair (via de bloedvaten): via een gaatje in de pols of lies wordt een stent geplaatst die de vernauwing weer opent.