Trommelvliesbuisjes

De keel-, neus en oorarts (KNO-arts) heeft de klachten van jouw kind beoordeeld en voorgesteld om trommelvliesbuisjes te plaatsen.

Waarom trommelvliesbuisjes?

De ruimte in het oor achter het trommelvlies wordt het middenoor genoemd. Hier bevinden zich de drie gehoorbeentjes (drie kleine botjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel). Het middenoor is net als de neusholte bekleed met slijmvlies en staat via de buis van Eustachius in verbinding met de neus-keelholte. Door deze verbinding kan er tijdens het spreken, kauwen en slikken lucht gaan van de neus naar het middenoor en wordt vocht uit het oor afgevoerd naar de neus. Dit is als de buis van Eustachius goed werkt.
 
Door onvoldoende groei van de buis bij kinderen, een vergrote neusamandel of chronisch ademhalen via de mond kan de buis van Eustachius niet goed werken. Er komt te weinig lucht in het middenoor. Daardoor wordt het trommelvlies naar binnen gezogen. Na korte tijd hoopt zich taai slijm op, dat in het middenoor wordt gemaakt. Daardoor kan je minder goed horen.

KNO-arts onderzoekt trommelvlies
 
Trommelvliesbuisjes zijn heel kleine kunststof buisjes die de keel-, neus-, en oorarts (KNO-arts) in het trommelvlies plaatst. Daardoor kan er lucht in het middenoor stromen. Door een klein buisje in het trommelvlies te plaatsen, blijft het gaatje langer open. Via het buisje kan er lucht in het middenoor komen, waardoor het vocht in je oor opdroogt. Het buisje groeit vanzelf uit het trommelvlies, gemiddeld na zes tot twaalf maanden.

VOORBEREIDING

Anesthesie

Ieder kind wordt voor de operatie gezien door een anesthesioloog. Pas als jouw kind bij de anesthesioloog geweest is, kan de operatie plaatsvinden. De meeste medicijnen kunnen gewoon gebruikt worden op de dag van de ingreep, tenzij de anesthesioloog iets anders met jou afspreekt op het spreekuur.

Behandeling

Trommelvliesbuisjes plaatsen gebeurt onder narcose. Je kind wordt een halve dag opgenomen. Tijdens de opname kun je bij jouw kind blijven.

Nazorg

Negen tot twaalf maanden na de operatie komt jouw kind op controle bij de KNO-arts, tenzij je het anders hebt afgesproken met de arts.

Film

Bekijk de informatiefilm over KNO operaties bij kinderen.

In dit gedeelte bevindt zich een video. Die is niet zichtbaar omdat de cookies (nog) niet zijn geaccepteerd. Bekijk ons cookiebeleid.