Stembandchirurgie

De keel-, neus-, en oorarts (KNO-arts) heeft een afwijking gezien op jouw stembanden en vindt het nodig om meer onderzoek te doen.

Operatie

De operatie vindt plaats tijdens een dagopname onder algehele narcose. Bij deze ingreep worden de stembanden met behulp van een microscoop via een buis in de keel nauwkeurig bekeken terwijl je slaapt. De buis wordt via de mond ingebracht. Met de buis kunnen afwijkingen op de stembanden ook worden behandeld met fijne instrumenten of de laser. Soms wordt afwijkend weefsel opgestuurd voor meer onderzoek.

Risico’s en complicaties

Door het gebruik van een starre metalen buis moeten jouw tanden of bovenkaak (bij gebitsprothesedragers) beschermd worden tegen beschadiging. Zelden treedt een beschadiging op van het gebit of het slijmvlies van de bovenkaak.

Na de operatie

Na de ingreep kan je keel wat gevoelig zijn. Dit duurt maar kort en verdwijnt vanzelf. In de genezingsfase kan de stem wat heser zijn door zwelling van de stembanden. Dit duurt maximaal enkele weken.
 
Wanneer tijdens de ingreep weefsel is weggenomen voor onderzoek, mag je na de ingreep twee dagen niet praten. Je mag ook niet fluisteren, zingen, kuchen of de keel schrapen. Ook is het beter tijdens de herstelperiode niet te roken. Na de ingreep mag je wel alles gewoon drinken en eten. De eerste drie tot vijf dagen na de ingreep doe je het rustig aan. Daarna mag je de dagelijkse werkzaamheden gewoon hervatten.

Nazorg

Heeft je arts weefsel voor onderzoek opgestuurd? Dan wordt na één tot twee weken een controleafspraak ingepland. Tijdens dit gesprek bespreekt de KNO-arts het resultaat van het onderzoek. Een controle van je stembanden gebeurt later. De KNO-arts bespreekt met jou of je logopedie nodig hebt.