Cognitieve Gedragstherapie bij Aanhoudende Lichamelijke Klachten - groep

Iedereen ervaart soms lichamelijke klachten. Denk aan pijn, vermoeidheid, tintelingen of duizeligheid. Als die niet vanzelf overgaan, er geen of onvoldoende lichamelijke verklaring voor kan worden gevonden en ze je dagelijks en psychisch functioneren gaan belemmeren, spreken we van ALK: Aanhoudende lichamelijke klachten.

Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan helpen bij dit probleem. Wij bieden dit als een groepsbehandeling aan: de ALK-CGT groep. Hier hoort ook een ontspannings- en bewegingsmodule bij. We kijken in deze groep vooral veel naar de verschillende gevolgen van je klachten die je herstel in de weg kunnen staan. Aan deze gevolgen is vaak makkelijker iets te veranderen dan aan je klachten.

Wat gebeurt er bij de ALK-CGT?

Cognitieve gedragstherapie (CGT) grijpt in op gedrag en op je gedachten, het cognitieve.


•    Gedrag. ALK kan je leven beheersen en zorgen dat je je in hoge mate aan je klachten aanpast. Soms durft iemand bijna niets meer te doen uit angst voor verergering van de klachten, anderen doen juist teveel. Op de lange termijn is dit allebei niet goed voor je herstel. Belangrijke thema’s zijn daarom energie doseren, dagindeling, grenzen aangeven en omgaan met anderen mensen die jouw klachten moeilijker kunnen begrijpen.
•    Gedachten. ALK kan ook je manier van denken beïnvloeden. Je kunt er negatief van gaan denken, bijvoorbeeld over jezelf. In CGT leer je hoe gedachten van invloed zijn op hoe je je voelt en wat je doet, hoe je kunt bekijken of je gedachten wel terecht zijn en of er misschien andere gedachten te vinden zijn die geen negatieve invloed op je hebben.


In de aanvullende module, die aansluitend na de CGT plaatsvindt, wordt afwisselend ontspanning en beweging aangeboden. 


•    Ontspanningsmodule: In de bijeenkomsten worden (met dezelfde groep) verschillende ontspanningsoefeningen gedaan. Er is ook aandacht voor hoe je lichamelijke en mentale spanning kunt herkennen en verminderen.
•    Beweging: We gaan ook een aantal keer aan de slag in de sportzaal. Hier kun je individueel werken aan je conditie, je belastbaarheid onderzoeken en/of vergroten en deelnemen aan sport en spel in een groep

Wat is het programma?

•    12 à 13 wekelijkse bijeenkomsten in een groep;
•    90 minuten Cognitieve Gedragstherapie, 30 minuten pauze met koffie en thee, 60 minuten ontspanningsmodule of  beweging (wisselt elkaar af);
•    werkboek met informatie en opdrachten.