Cognitieve Gedragstherapie bij Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten

Iedereen ervaart soms lichamelijke klachten. Denk aan pijn, vermoeidheid, tintelingen of duizeligheid. Als die niet vanzelf overgaan, er geen of onvoldoende lichamelijke verklaring voor kan worden gevonden en ze je dagelijks en psychisch functioneren gaan belemmeren, spreken we van SOLK: somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.

Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan helpen bij dit probleem. Wij bieden dit als een groepsbehandeling aan: de SOLK-CGT groep. Hier hoort ook een ontspannings- en fysiotherapiemodule bij. We kijken in deze groep vooral veel naar de verschillende gevolgen van je klachten, die je herstel in de weg kunnen staan. Aan deze gevolgen is vaak makkelijker iets te veranderen dan aan je klachten.

Wat gebeurt er in de SOLK-CGT?

Cognitieve gedragstherapie (CGT) grijpt in op gedrag en op je gedachten, het cognitieve.

 • Gedrag? SOLK kan je leven gaan beheersen en zorgen dat je je in hoge mate aan je klachten aanpast. Soms durft iemand bijna niets meer te doen uit angst voor verergering van de klachten, anderen doen juist teveel. Op de lange termijn is dit allebei niet goed voor je herstel. Belangrijke thema’s zijn daarom energie doseren, dagindeling, grenzen aangeven maar ook omgaan met anderen mensen die jouw klachten moeilijker kunnen begrijpen.
 • Gedachten? SOLK kan ook je manier van denken beïnvloeden. Je kunt er negatief van gaan denken, bijvoorbeeld over jezelf. In CGT leer je wat de invloed van gedachten is op hoe je je voelt en wat je doet, hoe je kunt bekijken of je gedachten wel terecht zijn en of er misschien andere gedachten te vinden zijn die geen negatieve invloed op je hebben.

In de aanvullende module, die op dezelfde ochtend na de CGT plaatsvindt, wordt afwisselend ontspanning en fysiotherapie aangeboden. 

 • Ontspanningsmodule: In 6 bijeenkomsten worden (met dezelfde groep) verschillende ontspanningsoefeningen doorlopen. Er is ook aandacht voor hoe je lichamelijke en mentale spanning kunt herkennen, om die vervolgens te verminderen.
 • Fysiotherapie: We gaan ook 6 keer naar de fysiotherapeut in de sportzaal. Hier kun je individueel werken aan je conditie, je belastbaarheid onderzoeken en/of vergroten, en groepsgewijs deelnemen aan sport en spel.

Hoe & wat in het kort:

 • 12 à 13 wekelijkse bijeenkomsten in een groep;
 • op maandag óf op donderdag;
 • 90 minuten Cognitieve Gedragstherapie, 30 minuten pauze met koffie en thee, 60 minuten ontspanningsmodule of fysiotherapie (wisselt elkaar af);
 • werkboek met informatie en opdrachten.

   

  Behandelende afdeling

 • Psychiatrie