Ondervoeding behandeling

Om ondervoeding op tijd te signaleren, stelt de verpleegkundige je bij opname de volgende drie vragen:

  • ben je onbedoeld afgevallen? (meer dan zes kilo in zes maanden en meer dan drie kilo in de afgelopen maand)
  • had je de afgelopen maand een verminderde eetlust?
  • heb je de afgelopen maand drinkvoeding of sondevoeding gebruikt?

Tijdens de opname wordt regelmatig nagegaan hoeveel jij weegt. Dat maakt duidelijk hoe jouw voedingstoestand zich tijdens het verblijf in het ziekenhuis ontwikkelt.


 

Voedingstoestand bepalen

Op basis van jouw antwoorden legt de verpleegkundige uit wat je voedingstoestand is:

1. Mijn voedingstoestand is goed

Je voedingstoestand is goed. Extra maatregelen zijn daarom niet nodig. Mogelijk krijgen je kamergenoten wel extra voeding aangeboden. Als dat zo is, gebeurt dat om medische redenen. De extra tussendoortjes zijn dan een noodzakelijk onderdeel van de behandeling. Als jij in de periode dat je in het ziekenhuis bent opgenomen niet of minder goed kunt eten, is het belangrijk dat even te melden aan de verpleegkundige. Ook wanneer je merkt dat jouw trek in eten afneemt. Als je na de ziekenhuisopname weer naar huis kunt, is het belangrijk gezond te (blijven) eten. Meer informatie vind je op de website van het Voedingscentrum.
 

2. Ik heb een verslechterde voedingstoestand

Door je ziekte heb je de afgelopen periode minder gegeten en ben je onbedoeld afgevallen. Vooral als je misselijk bent, pijn of weinig eetlust hebt, kan eten moeilijk zijn. Toch is het erg belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat lukt vaak het beste door, verdeeld over de dag, regelmatig kleine hoeveelheden te eten.
 

Hoofdmaaltijden

Je krijgt speciale energie- en/of eiwitrijke hoofdmaaltijden.

Tussendoortjes

Tijdens jouw verblijf in het ziekenhuis krijg je drie keer per dag een energie- en eiwitrijk tussendoortje:

  • in de loop van de ochtend
  • in de loop van de middag
  • in de loop van de avond
Drinkvoeding

Soms is aanvullende drinkvoeding nodig. Drinkvoeding is vloeibare voeding met extra energie, eiwit, vitamines en mineralen. Drinkvoeding is er in verschillende soorten en smaken. Neem eventueel ook je medicijnen tegen pijn en misselijkheid goed in. Dit komt de eetlust meestal ten goede.

Dieetbehandeling

Bij ernstige ondervoeding spreekt een diëtist met jou een dieetbehandeling af.
 

Dieet

Volg je een dieet? Geef dit dan door aan de verpleegkundige, helpende of medewerker gastteam. Zij nemen dan indien nodig contact op met de diëtist, zodat jouw voeding hierop aangepast kan worden tijdens je opname.
 

Weer thuis

Soms zet de diëtist de dieetbehandeling na ontslag voort. We spreken dan af hoe de diëtist jou zal begeleiden. Soms vindt een overdracht plaats naar een diëtist buiten het ETZ.
 
Als begeleiding van een diëtist niet meer nodig is, is het belangrijk om zelf je gewicht te controleren door eenmaal per week te wegen. Als je afvalt, is het raadzaam om contact op te nemen met je specialist, huisarts of diëtist. Op meerdere momenten per dag kleinere maaltijden eten, is ook thuis een goede gewoonte. Als je weer jouw normale gewicht hebt bereikt, is het belangrijk om gezond te eten. Meer informatie daarover kun je vinden op de website van het Voedingscentrum.

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt op de volgende manieren zelf zorgen voor extra aanvulling van jouw voeding:

  • besmeer je brood dik met boter of dieetmargarine en beleg extra dik met kaas of vleeswaar
  • eet of drink zoveel mogelijk volle zuivelproducten, ook tussendoor
  • neem geen soep of rauwkost bij de hoofdmaaltijd, daarin zit weinig energie maar het neemt wel je hongergevoel weg
  • neem geen magere of lightproducten