Gastric sleeve

Bij een gastric sleeve operatie wordt een deel van de maag weggehaald, waardoor een kleine buisvormige maag overblijft. Doordat de maag veel kleiner is geworden, is het niet meer mogelijk om grote hoeveelheden te eten. Daarnaast maakt het lichaam minder vaak het hongerhormoon aan.

Vroeger kregen alleen patiënten met extreem overgewicht (een BMI van minstens 60) een gastric sleeve. Ze konden dan afvallen tot een gewicht waarbij ze veilig een gastric bypass konden krijgen. Een ingreep in twee keer dus.

Sinds een paar jaar wordt de gastric sleeve ook gebruikt als enkele operatie tegen overgewicht. Er is nog niet zoveel ervaring met de gastric sleeve als enkele operatie. Daardoor is het niet 100 procent zeker of het gewichtsverlies blijvend is. Toch wordt er soms voor deze operatie gekozen.

De chirurg kan bijvoorbeeld besluiten de technisch makkelijkere gastric sleeve uit te voeren als tijdens een gastric bypass operatie blijkt dat er teveel risico’s zijn. Ook kan het zijn dat je zelf een uitdrukkelijke wens hebt voor de gastric sleeve. In dat geval bekijken we welke ingreep het meest geschikt is.

Gastric sleeve operatie

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op  Obesitas Centrum.