Cavernomen

Wat is een cavernoom?

Een cavernoom - ook wel een caverneuze malformatie genoemd - is een zeldzame vaatmisvorming waar geen bloed meer doorheen kan stromen. Een cavernoom kan in de hersenen of in het ruggenmerg zitten en lijkt op een framboos of braam.

Cavernomen zijn zeldzaam: ongeveer een half procent van de mensheid heeft een cavernoom.
In de meeste gevallen heeft een patiënt één cavernoom. Soms komt het echter voor dat mensen meerdere cavernomen hebben. Vaak is er dan sprake van een erfelijke factor en hebben meerdere familieleden cavernomen.

Wat is de oorzaak van een cavernoom?

Helaas is weinig bekend over de oorzaak van een cavernoom. Iedereen kan ze krijgen. Ze kunnen ook ontstaan als mensen in het verleden zijn blootgesteld aan bestralingstherapie van de hersenen. Ook kunnen mensen genetisch vatbaar zijn voor het ontwikkelen van cavernomen.

Wat zijn de klachten?

De meeste mensen ervaren geen klachten van cavernomen. Hoofdpijn of epilepsie komt voor, afhankelijk van de locatie van het cavernoom. Een cavernoom kan gaan bloeden, wat de klachten kan verergeren. Vaak heeft een bloeding een mild beloop: cavernomen zorgen niet voor grote hersenbloedingen. Ze lekken bloed en dat kan klachten geven.

Hoe stel je de diagnose?

Door middel van een scan van de hersenen, wordt de diagnose gesteld. Dit is meestal een MRI-scan. Soms worden cavernomen per toeval gevonden op een hersenscan.

Wat zijn de behandelingen?

Klachten zoals hoofdpijn en epilepsie kunnen met medicijnen worden behandeld. Is er sprake van herhaaldelijke klachten, door meerdere kleine bloedingen in het cavernoom? Dan kunnen andere behandelingen worden ingezet. Een cavernoom kan operatief verwijderd of bestraald worden met het Gamma Knife. Dat hangt onder andere af van de plek van het cavernoom. De behandeling kan dus variëren en stemmen we uiteraard samen af.


Bekijk de film "cavernomen". Bram van der Pol vertelt over de behandeling zoals die bij ons plaatsvindt.

Bekijk hierboven de introductiefilm "cavernomen", waarin neurochirurg Bram van der Pol vertelt over de behandeling zoals die bij ons plaatsvindt.

Mocht u nog meer informatie willen over cavernomen, dan kunt u ook

Mocht u interesse hebben in een kennismakingsgesprek of vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met ons secretariaat.
 

AFSPRAAK MAKEN


Wij wijzen u er op dat wij werken vanuit 10 verschillende ziekenhuizen in Noord-Brabant en dat er wellicht mogelijkheden zijn om u dichter bij huis en/of sneller van dienst te kunnen zijn.
Wilt u hier meer over weten, vraag dan naar de mogelijkheden bij ons secretariaat.