Borstvergroting

Een borstvergroting is het vergroten van de borsten. De borsten kunnen al sinds de puberteit klein of onderontwikkeld zijn. Soms neemt het volume van de borsten af na een zwangerschap of zijn de borsten slapper en kleiner geworden na vermagering.

Duidelijke leeftijdsgrenzen voor een borstvergroting zijn er niet, de meeste artsen voeren de ingreep alleen uit bij vrouwen vanaf achttien jaar. Het is belangrijk dat de borstvergroting jouw eigen wens is en niet van mensen in jouw omgeving, zoals je partner. Een borstvergrotende operatie biedt over het algemeen geen oplossing voor sociale of seksuele problemen.

Borstvergroting: verantwoorde medische ingreep

Over het gebruik van siliconen bestaan veel misverstanden. Wetenschappelijk onderzoek heeft nooit aangetoond dat siliconen een schadelijk effect hebben op de gezondheid. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), waarvan vrijwel alle plastisch chirurgen in Nederland lid zijn, is van mening dat een borstvergroting met siliconen een verantwoorde medische ingreep is.

Zoals bij iedere andere operatie moeten de voordelen van een borstvergroting goed worden afgewogen tegen de nadelen en risico’s. De plastisch chirurg zal dit uitvoerig met jou bespreken.

Eerste gesprek

In een voorbereidend gesprek praat de plastisch chirurg met jou over de grootte van de in te brengen prothese. Gestreefd wordt naar borsten die passen bij jouw postuur. Je kunt alle vragen en wensen die je hebt bespreken met je arts. Verder geeft de chirurg de plaats van de littekens aan. Bij een borstvergroting ontstaan, zoals bij iedere operatie, blijvende littekens. Ze vallen door hun plaats en kleur meestal nauwelijks op.