Slokdarmkanker

De slokdarm is een gespierde buis van ongeveer dertig centimeter lang, die van de keelholte tot aan de maag loopt. De slokdarm is opgebouwd uit spieren, slijmvlies en bindweefsel. Op de overgang tussen de slokdarm en de maag zit een sluitspiertje. Deze sluitspier gaat open wanneer voedsel naar de maag gaat en sluit vervolgens weer. Wanneer ergens in de slokdarm een kwaadaardige tumor ontstaat, wordt gesproken over slokdarmkanker.

Oorzaken

De exacte oorzaak van het ontstaan van slokdarmkanker is niet bekend. Wel zijn er factoren aan te wijzen die het risico op het ontstaan van slokdarmkanker vergroten. De belangrijkste factoren die in de westerse landen een rol spelen zijn:

  • roken
  • alcoholgebruik
  • overgewicht
  • reflux (het terugvloeien van maagzuur en gal in de slokdarm)
  • extreem hete dranken
  • patiënten die in het verleden zijn bestraald op het borstbeen

Klachten

In eerste instantie zorgt slokdarmkanker niet voor veel klachten. Ervaar je regelmatig de volgende klachten? Maak dan voor de zekerheid een afspraak met je huisarts.

  • slikklachten
  • klachten tijdens eten
  • verminderde eetlust
  • gewichtsverlies
  • pijn achter het borstbeen
  • heesheid

Behandeling

Jaarlijks krijgen ongeveer 1800 mensen in Nederland slokdarmkanker. Het merendeel van de mensen met slokdarmkanker is ouder dan vijftig jaar. De kans op genezing van slokdarmkanker hangt erg af van het stadium van de ziekte.

Een operatie aan de slokdarm is een grote en complexe operatie die niet in elk ziekenhuis wordt verricht. Het ETZ heeft daarom een regionale functie. De chirurgen in het ETZ voeren deze operaties uit op de locatie TweeSteden. Niet alleen patiënten uit Tilburg en directe omgeving, maar ook uit andere ziekenhuizen in Brabant, worden voor deze ingreep naar het ETZ verwezen. Door het aantrekken van nieuwe chirurgen en het invoeren van geavanceerde technieken voldoet de chirurgie in het ETZ aan de modernste eisen.

Kijkoperatie

Wij voeren het grootste deel van de operaties aan de slokdarm uit met een kijkoperatie via de buik (laparoscopie) of borstkas (thoracoscopie). Via enkele kleine sneetjes wordt de slokdarm met de ziekte erin verwijderd en kan daarna de maag worden losgemaakt. Van de resterende maag wordt dan een nieuwe slokdarm (buismaag) gecreëerd. Door een kijkoperatie blijft de kans op complicaties zo klein mogelijk en herstel je sneller.

Zorgpad

Voor het vaststellen en behandelen van slokdarmkanker zijn verschillende onderzoeken en behandelingen nodig, waarbij je te maken krijgt met diverse specialisten. Het gehele traject duurt een aantal maanden. Vanwege de tijdsduur en complexiteit van de diagnostiek en behandeling is een zorgpad ontwikkeld.

De bedoeling van het zorgpad is om de organisatie en de onderlinge communicatie zo soepel mogelijk te laten verlopen en zo duidelijkheid en eenduidigheid te verschaffen aan jou en je behandelend artsen en verpleegkundigen.

Meer informatie

Binnen de chirurgie hebben een aantal chirurgen en een physician assistant zich gespecialiseerd in de chirurgische zorg voor patiënten met slokdarmkanker. Door een goede samenwerking proberen zij de kwaliteit van zorg voor deze patiënten te garanderen en nog verder te verbeteren. Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar uppergi@etz.nl.