Liesbreuk

Een liesbreuk (medische term: hernia inguinalis) is een uitstulping van het buikvlies in de liesregio. Deze uitstulping kan ontstaan door een zwakke plek of opening (breuk) in de buikwand.

Hoe ontstaat een liesbreuk?

Deze opening wordt de breukpoort genoemd. Het buikvlies en soms wat buikinhoud (vetweefsel of een stukje darm) kunnen hierdoor ‘naar buiten’ komen en veroorzaken een zwelling in de lies. De breukpoort in de buikwand kan ontstaan door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. Uitrekking kan optreden in de loop van het leven, bijvoorbeeld door zwaar tillen, toename in lichaamsgewicht, persen bij bemoeilijkte stoelgang of veel hoesten. Deze factoren vergroten de druk in de buikholte. Hierdoor neemt de druk op de zwakke plek toe en kan een liesbreuk ontstaan of kan een bestaande liesbreuk groter worden. 

De liesbreuk komt het meest voor bij mannen (27% van alle mannen) en in veel mindere mate bij vrouwen (3% van alle vrouwen). Dit komt omdat bij mannen de zaadleider door de buikwand gaat. Mensen die roken hebben ook een hogere kans op het krijgen van een liesbreuk. 

Klachten

Een liesbreuk kan klachten geven, zoals een (wegdrukbare) zwelling in de lies, een ongemakkelijk, zeurend of branderig gevoel en/of pijn in de liesregio. 

Het kan ook voorkomen dat een liesbreuk helemaal geen klachten veroorzaakt. Wanneer een liesbreuk geen klachten geeft, is een operatie niet direct nodig. Een liesbreuk verdwijnt echter nooit vanzelf. De breuk kan groter worden en (meer) klachten veroorzaken. Over het algemeen is een operatie dan wel te adviseren. Uw arts bespreekt dit met u. Het kan ook voorkomen dat een liesbreuk bekneld raakt. Dat gaat gepaard met veel pijn en een spoedoperatie is dan nodig, gelukkig is dit zeldzaam (tussen 0,3 en 2,9%).

Liesbreuk

Diagnose en behandeling

Nadat uw huisarts je heeft doorverwezen, kun je een afspraak maken voor een eerste afspraak bij één van onze chirurgen op de polikliniek. Je kunt hiervoor terecht op locatie ETZ Elisabeth. Voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar via (013) 221 01 20.

De chirurg stelt bij het eerste consult de diagnose aan de hand van (een niet-belastend) lichamelijk onderzoek en bespreekt samen met jou wat voor jou de beste behandeloptie is.

Als besloten wordt tot een liesbreukoperatie kun je daarna naar de anesthesioloog voor een screening en intakegesprek. Je verneemt zo snel als mogelijk de datum voor de operatie, normaliter vindt deze plaats binnen vier tot zes weken na het polibezoek.

De operatie wordt door een vaste groep gespecialiseerde chirurgen uitgevoerd. De operatie is een dagbehandeling. Dat betekent dat je diezelfde dag nog naar huis mag, als alles goed gaat.

Het kan het zijn dat de risico’s van een liesbreukoperatie niet opwegen tegen de eventuele voordelen. Dan kan het zijn dat er (tijdelijk) een liesbreukband wordt geadviseerd om de klachten dragelijk te maken.

Liesbreuken bij kinderen

De diagnose van een liesbreuk bij kinderen wordt op dezelfde manier gesteld. Kinderen worden geopereerd op locatie ETZ Elisabeth en opgenomen op de kinderafdeling. Hier werken gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen en ook de polikliniek en operatiekamers zijn helemaal afgestemd op kinderen, waardoor zij zich beter op hun gemak voelen.