Liesbreuk

Een liesbreuk, ook wel hernia inguinalis genoemd, is een uitstulping van buikinhoud en buikvlies door een zwakke plek of opening van de buikwand in de liesstreek. Dit komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Hoe ontstaat een liesbreuk?

De opening kan aangeboren zijn of ontstaan door uitrekking van de buikwand (door te zwaar tillen, hoesten, te hard persen of gewichtstoename) en wordt een breukpoort genoemd. Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Door de breukpoort kunnen buikvlies en buikinhoud (bijvoorbeeld een gedeelte van de darm) naar buiten stulpen.

Klachten

Dit kan gepaard gaan met klachten van een merkbare en hinderlijke zwelling in de lies en pijn, bijvoorbeeld tijdens bepaalde houdingen of drukverhogende momenten. Een operatie is dan nodig.

Liesbreuk

Diagnose en behandeling

Nadat je huisarts je heeft doorverwezen, kun je een afspraak maken voor een eerste consult bij één van onze artsen op de polikliniek. Je kunt hiervoor terecht op locatie ETZ Elisabeth. Voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar via (013) 221 01 20.

De arts stelt bij het eerste consult de diagnose aan de hand van (een niet-belastend) lichamelijk onderzoek. Indien besloten wordt tot een liesbreukoperatie, kun je aansluitend naar de anesthesioloog voor een screening en intakegesprek. Je verneemt zo snel als mogelijk de datum voor de operatie.

De operatie wordt door een vaste groep gespecialiseerde chirurgen uitgevoerd. De operatie is een dagbehandeling. Dat betekent dat je diezelfde dag nog naar huis mag, als alles goed gaat.

Twee tot drie weken na de operatie kom je nog een keer terug naar het ziekenhuis voor een standaard poliklinische controle. Bij deze controle wordt de wond gecontroleerd, en wordt gekeken of de breuk verholpen is. 

NB. Ook wanneer je liesklachten hebt, maar er geen sprake blijkt te zijn van een liesbreuk, word je deskundig geholpen en behandeld. Zo nodig word je doorverwezen naar andere specialisten.

Liesbreuken bij kinderen

De diagnose van een liesbreuk bij kinderen wordt op dezelfde manier gesteld. Kinderen worden geopereerd op locatie ETZ Elisabeth en opgenomen op de kinderafdeling. Hier werken gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen en ook de polikliniek en operatiekamers zijn helemaal afgestemd op kinderen, waardoor zij zich beter op hun gemak voelen.