Wil je weten hoe snel je terecht kunt voor je behandeling?
Vanaf eind maart 2018 kun je met het patiëntenportaal MijnETZ online afspraken gaan maken en wijzigen.
wil je weten met welke zorgverzekeraars we contracten hebben afgesloten en welke zorg dus verzekerd is?
Dat we hoge kwaliteit leveren staat uiteraard buiten kijf. Onze ambitie, je mag het ook onze missie of visie noemen, wordt samengevat in Buitengewoon.
Kom je voor een langere periode geregeld naar het ETZ? Bij ons ziekenhuis kun je een parkeerabonnement aanschaffen.
In het ETZ zijn we op zoek naar nieuwe collega's voor de Acute Zorg. Bekijk de profielen hiernaast en solliciteer direct online!
Het ETZ biedt zorg op maat. Hierbij spelen coaching en teamontwikkeling een belangrijke rol. Door diverse opleidingen te bieden aan de medewerkers, kunnen de opleidingsvragen op maat opgelost worden.
In het ETZ zijn we altijd op zoek naar nieuwe collega's. Bekijk de actuele vacatures op de website en solliciteer direct online!
Glaucoom is een van de meest voorkomende oorzaken van blindheid in de wereld. Een vaak sluipende aandoening, zodat het belang van vroege ontdekking ervan groot is.
Bij glaucoom is er sprake van een chronische voortschrijdende beschadiging van zenuwvezels in de oogzenuw. Dit afsterven van zenuwvezels leidt weer tot uitval van uitlopers van deze zenuwvezels in het netvlies. Vervolgens geeft dit uitval in het gezichtsveld, waardoor in vergevorderd stadium uiteindelijk slechtziendheid en zelfs blindheid kan optreden. Meestal treedt glaucoom op in beide ogen, al kan het ene oog duidelijk meer zijn aangedaan dan het andere. Glaucoom komt in toenemende mate voor vanaf het veertigste levensjaar. Het is veelal een gevolg bij mensen die aanleg hebben om verhoogde oogdruk te krijgen.
Het oog wordt op spanning gehouden door inwendig oogvocht, kamerwater genoemd. De spanning van het oog wordt oogdruk genoemd. Het kamerwater is nodig voor het in stand houden van de oogdruk, maar ook als voeding voor lens en hoornvlies. Het kamerwater heeft niets te maken met het uitwendige traanvocht. De aanmaak van kamerwater vindt plaats in het straalvorming lichaam (=corpus ciliare). Het vocht komt dan via de pupilopening in het voorste deel van het oog terecht. Dit deel noemen we de voorste oogkamer. Het is de ruimte tussen iris en hoornvlies. Het kamerwater circuleert in het oog en wordt uiteindelijk afgevoerd in de kamerhoek. Gewoonlijk zijn aanmaak en afvoer van dit kamervocht in evenwicht. Er is een bepaalde normale oogdruk. Verstoring van dit evenwicht tussen aanmaak en afvoer van het kamerwater kan leiden tot een verhoogde oogdruk.
Er zijn verschillende soorten glaucoom. We hebben ze voor u kort beschreven.
Primair open kamerhoek glaucoom komt het meeste voor. De exacte oorzaak ervan is niet bekend. Deze vorm van glaucoom kan familiair voorkomen. Bij deze vorm van glaucoom is de kamerhoek wijd open, de oogdruk is meestal verhoogd, maar kan ook normaal zijn. Bij glaucoom met normale oogdruk spreekt men van normale druk glaucoom.
Men spreekt van een secundair open kamerhoek glaucoom als de kamerhoek van nature open is, maar waarbij verschillende stoffen de kamerhoek kunnen verstoppen in latere instantie. Voorbeelden van secundair open kamerhoek glaucoom zijn pigmentdispersiesyndroom en pseudo-exfoliatie syndroom.
Nauwe kamerhoek glaucoom komt over het algemeen voor bij verziende ogen (kleine ogen met plus-glazen in de bril) naarmate de leeftijd toeneemt. Met het ontstaan van staar op oudere leeftijd wordt ook de lens iets boller in het oog. Daardoor wordt de kamerhoek nog nauwer en kan het oogvocht niet goed worden afgevoerd via de kamerhoek. De oogdruk kan dan flink oplopen. In enkele gevallen ontstaat er een acute situatie waarbij een totale afsluiting van de afvoer van het oogvocht plaatsvindt. We spreken dan van acuut glaucoom. In geval van een nauwe kamerhoek glaucoom zal preventief een laserbehandeling plaatsvinden om acuut glaucoom in de toekomst te voorkomen.
Het kan voorkomen dat de oogdruk verhoogd is, maar dat er bij verder onderzoek geen afwijkingen worden gevonden. Dan spreekt men niet van glaucoom maar van oculaire hypertensie. Mensen die alleen een verhoogde oogdruk hebben, worden regelmatig gecontroleerd door de oogarts. Bij een aantal mensen blijven de ogen verder onaangetast door de verhoogde oogdruk, een aantal mensen ontwikkeld na verloop van tijd glaucoom. Er wordt geprobeerd in te schatten of er glaucomateuze schade ontstaat in de loop van de tijd. Bij aanwijzingen dat de verhoogde oogdruk leidt tot schade, dan probeert men progressie - het ontstaan van schade - af te remmen en het liefst te voorkomen door behandeling zoals beschreven onder ' behandeling van glaucoom'. Eenmaal ontstane schade kan niet worden herstelt.
Er zijn bij het ontstaan van glaucoom een aantal risicofactoren, die meespelen in de mate van ontstaan en progressie van de afwijkingen:
Tijdens het eerste oogheelkundig onderzoek worden standaard een aantal vragen gesteld en een aantal metingen verricht:
Bij afwijkingen of verdenking op glaucoom wordt een aanvullende afspraak gemaakt om een aantal extra onderzoeken te doen, al naar gelang er indicatie voor is. Al deze onderzoeken in combinatie met de risicofactoren en overige gezondheid van de persoon in kwestie geven een totaalplaatje. Op basis hiervan wordt door de oogarts ingeschat hoe de actuele situatie is en of er behandeling nodig is.
Behandeling van glaucoom
Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat het verlagen van de oogdruk leidt tot afremmen van het ontwikkelen van glaucoomschade. Glaucoom wordt in eerste instantie behandeld met oogdruppels (of in een enkel geval met tabletten). Soms is een combinatie van meerdere oogdruppels nodig om de oogdruk omlaag te brengen. Wanneer de oogdruk niet voldoende daalt met oogdruppels, kan een deel van de patiënten behandeld worden met een laser. Wanneer met oogdruppels en/of laserbehandeling de oogdruk onvoldoende daalt, is een operatie nodig.
Als u nog vragen hebt, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde.