Darmkanker

Bij darmkanker zijn de klachten en symptomen erg afhankelijk van de plaats van de tumor. Een tumor aan het begin van de dikke darm geeft andere klachten dan een tumor aan het eind van de dikke darm. Zo leidt een tumor aan het eind van de dikke darm sneller tot klachten dan een tumor aan het begin van de dikke darm.

Oorzaken

Een exacte oorzaak geven van het ontstaan van darmkanker is niet mogelijk. Er zijn wel verschillende factoren bekend die het risico op darmkanker verhogen. Voorbeelden van aandoeningen die het risico op darmkanker kunnen verhogen, zijn darmpoliepen en chronische ontstekingen van de dikke darm. Daarnaast hebben mensen die al eerder darmkanker hebben gehad een verhoogd risico om (opnieuw) een tumor te krijgen.

Het risico op darmkanker hangt ook samen met de eet- en leefgewoonte van mensen. Over veel producten is nog niet bekend in hoeverre zij het risico op darmkanker verhogen. Wel is wetenschappelijk aangetoond dat het eten van rood vlees en vleeswaren het risico op darmkanker verhoogt. Ook overgewicht en drie of meer glazen alcohol per dag drinken kan het risico op darmkanker verhogen.

Er bestaan erfelijke vormen van darmkanker, maar bij het merendeel van de tumoren in de darm speelt erfelijkheid geen rol. Het risico op darmkanker kan verlaagd worden door minimaal dertig minuten per dag te bewegen.

Klachten

Ervaar je de volgende symptomen zo’n twee tot drie keer per week? Maak dan voor de zekerheid een afspraak met je huisarts.

  • sterke verandering in ontlastingspatroon
  • bloed of slijm bij de ontlasting
  • vermoeidheid en duizeligheid
  • loze aandrang
  • gevoelige plek in de buik

Behandeling

Meestal wordt darmkanker behandeld met:

De soort behandeling van darmkanker is erg afhankelijk van de uitgebreidheid van de tumor en de plaats van de tumor in de dikke darm. Bij jouw behandelplan zijn altijd diverse specialisten betrokken. Alle patiënten worden besproken in het team waar de betrokken specialisten bij aanwezig zijn.

De mededeling dat je darmkanker hebt, is een grote klap. Het is daarom belangrijk goed geïnformeerd te worden zodat je meer grip op de situatie kunt krijgen. De specialisten bespreken daarom altijd nauwkeurig de mogelijkheden voor behandeling met jou en geven daarin keuzemogelijkheden.

Meer informatie