prof. dr. J. (Jolanda) de Vries | Gezondheidszorgpsycholoog

prof. dr. J. de Vries

Gezondheidszorgpsycholoog

GZ-psycholoog met aandachtsgebied oncologie. Doel is dat patiënten hun leven na een zware tijd met een heftige diagnose en behandeling weer kunnen oppakken.

Ik doe dit werk om patiënten te helpen van overleven weer naar leven te gaan. Daarbij zet ik mijn kennis vanuit wetenschappelijk onderzoek in en neem ik informatie mee in het lesgeven aan masterstudenten medische psychologie. Zodat patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek elkaar versterken. Dat doe ik hier, omdat deze combinatie bij uitstek in dit ziekenhuis kan.

Aandachtsgebieden

Oncologie

 

Studie & opleiding

Ik heb psychologie gestudeerd in Leiden. Vervolgens ben ik bij Tilburg University gaan werken en ben daar gepromoveerd op de ontwikkeling van een vragenlijst die kwaliteit van leven meet. Ik ben vervolgens in het St. Elisabeth Ziekenhuis (nu ETZ) gaan werken als medisch manager en psycholoog met aandachtsgebied oncologie. Ik heb daar ook mijn GZ-opleiding gedaan.

Onderzoek & publicaties

Mijn wetenschappelijk onderzoek concentreert zich op verwachtingen, psychische problemen en persoonlijkheidskenmerken bij (voormalig-) oncologie-, fysiek trauma- of interstitiële longziekten patiënten en het effect hiervan op kwaliteit van leven.

Lidmaatschappen

  • Nederlandse Behavioral Medicine Federatie (NBMF)
  • Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie (NVPO)
  • Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCT)
  • Vereniging Medische Staf Midden-Brabant (VMS M-B)
  • Vereniging Medisch Specialisten in Dienstverband ETZ (VMSD)